Zdarma jen batoh pod sedačku. Další aerolinka zpoplatňuje větší zavazadlo na palubě

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Letecké společnosti zjišťují, že palubní zavazadlo může být dobrým zdrojem příjmů. Norwegian Air Shuttle jsou dalšími aerolinkami, které zpoplatňují batoh

Letecké společnosti zjišťují, že palubní zavazadlo může být dobrým zdrojem příjmů. Norwegian Air Shuttle jsou dalšími aerolinkami, které zpoplatňují batoh či kufr na palubě, který dříve splňoval podmínky pro bezplatnou přepravu.

U nejlevnějších letenek (kategorie LowFare) koupených po 23. lednu nově umožní bezplatnou přepravu pouze zavazadel do rozměru 30×20×38 cm, což je zhruba malý batoh, který se vejde pod sedačku, nikoliv však do úložných prostor nad hlavami cestujících. Podobný krok už dříve učinil například Ryanair nebo Wizz Air. Z velkých nízkonákladových dopravců dosud podobný systém nezavedl například easyJet. Lze očekávat, podobně jako u jiných poplatků, že s podobnou zavazadlovou politikou přijdou i další aerolinky.

Firma změnu oznámila na svých stránkách. Snaží se tak cestujícím prodat hlavně dražší typy letenek. Například v případu konkrétní rezervace letenky na 13. února z Prahy do Osla stojí nejlevnější letenka v tarifu LowFare 54,90 eur. V případě LowFare + je cena 84,90, ale v ceně je nejen větší palubní zavazadlo o rozměru 55 x 40 x 23cm (běžný rozměr pro palubní zavazadlo) , ale i jedno odbavené do nákladového prostoru a výběr místa v letadle zdarma.

Norwegian umožňují i cestujícím s letenkou třídy LowFare koupit si možnost přepravení zavazadla větších rozměrů online až 4 hodiny před odletem. U vnitrostátních letů jde o pět eur, u mezinárodních po Evropě 7 eur, u dálkových 9 eur. Jde tak o výrazně nižší cenu než například u Ryanairu. Ten si přiráží ke každému letu za možnost přepravy s větším zavazadlem kolem 20 eur podle délky letu, v příplatku je i možnost výběru sedačky a přednostní nástup.

Nízkonákladoví dopravci naučili cestovat lidi bez odbavených zavazadel, řada lidí zjistila, že na týdenní dovolenou jim běžně stačí malý příruční kufr. S omezení velikosti na menší batoh pod sedačku ale už získají další peníze i z cestujících, kteří za zavazadlo dosud neplatili. Zavazadlová politika ale současně komplikuje porovnání cen letenek jednotlivých dopravců. Dopravci zavedení vysvětlili tím, že chtějí urychlit nástup cestujících na palubu.

Tagy Norwegian Air Shuttle palubní zavazadla podmínky přepravy palubních zavazadel
22 komentářů