Jak si zabalit do vlaku či do letadla. Praktické vychytávky a na co rozhodně nezapomenout

Zavazadla a kufry na letišti. Foto: w_lemay, CC0, via Wikimedia CommonsZavazadla a kufry na letišti. Foto: w_lemay, CC0, via Wikimedia Commons

Experti oslovení deníkem Zdopravy.cz popisují, s čím zákazníci při výběru nejčastěji narážejí a dávají tipy, čeho si všímat.

V prvním díle článku prodejci cestovatelského vybavení vysvětlili, že objem a velikost zavazadla se odvíjí nejen od délky dovolené, ale také od toho, jak plánujete být aktivní či se často přemisťovat. Dalším faktorem je pak omezení podle druhu dopravy, kterou se chcete do cíle vydat. Ta vás čekají hlavně v případě, že se budete přepravovat letecky.

Letadlo

Zde dejte pozor na zavazadla, která si můžete vzít s sebou na palubu letadla, pro něž většinou platí maximální rozměry 55 x 40 x 20 cm, takže nejlepší volbou je menší cestovní kufr či taška kompaktních rozměrů, do které se vejde vše, co potřebujete.

Pokud máte tašku či kufr do zavazadlového prostoru, větší omezení rozměrů zde nejsou, ale narazit můžete s jejich váhou, zejména u nízkonákladových dopravců. Volit můžete i větší společný kufr, například s partnerem, kdy váha kufru může být až 30 kg.

Pokud ale letíte na dovolenou do vzdálenější destinace a budete přestupovat, doporučuji každému cestujícímu vlastní zavazadlo a část oblečení a nezbytností přibalit také pro jistotu do příručního zavazadla. Může se totiž stát, že se vám během přestupu nějaký kufr ztratí či zpozdí. Nabíječku na telefon, léky nebo klíče od bytu je vždy dobré mít v příručním zavazadle,“ varuje Tomáš Žaloudek z firmy Urban Brands.

I podle Ondřeje Zdražila z webu Cestovatelskyobchod.cz jsou v případě letecké dopravy klíčové faktory velikost a hmotnost. „Seznamte se s pravidly leteckých společností pro povolenou velikost a hmotnost příručního a odbaveného zavazadla. Tak ušetříte za případný nadměrný váhový poplatek,“ radí základní pravidlo expert.

Důležitá je podle něj také bezpečnost. Zvažte zavazadlo s pevnou konstrukcí nebo dobře chráněnými kapsami pro křehké předměty, abyste minimalizovali riziko poškození během manipulace s odbaveným zavazadlem.

V neposlední řadě je také důležitý snadný přístup k důležitým věcem. Vyberte zavazadlo s dobře dostupnými kapsami na pas, letenku a další dokumenty, abyste je měli vždy po ruce během cestování,“ radí Zdražil.

Mezi nejžádanější zavazadla pro cestu letadlem patří podle něj skořepinové kufry a cestovatelské batohy. U nich jde hlavní prostor rozepnout na dvě poloviny a mají členění jako u kufru.

Vlak

Klíčové jsou zde flexibilita a mobilita. Zvolte cestovní tašku nebo batoh, který lze snadno přenášet na rameni nebo na zádech, ať už se potřebujete rychle přemístit mezi vlakovými nástupišti nebo projít hustým davem cestujících.

Mezi nejžádanější zavazadla pro cestu vlakem patří podle Zdražila z Cestovatelského obchodu sportovní duffel tašky a batohy do 45 litrů.

Autobus

Zde se nesmí zapomínat na odolnost proti nárazům. Vyberte si zavazadlo s pevnou konstrukcí nebo dobře polstrované tašky na ochranu obsahu během manipulace s nákladem v autobuse.

Dalším faktorem je snadné uskladnění. Zvažte rozměry zavazadla tak, aby se vešlo do prostoru na uskladnění zavazadel v autobusu, zejména pokud jedete na delší vzdálenosti nebo nočním spojem. Mezi nejžádanější zavazadla pro cestu autobusem patří podle expertů velké látkové kufry s pevnou konstrukcí a velké duffel tašky na kolečkách.

Loď

Zde je nepřekvapivě nutné nezapomínat na voděodolnost a ochranu. „Zkontrolujte, zda je vaše cestovní zavazadlo vyrobeno z voděodolných materiálů, zejména pokud plánujete námořní cestování, kde je vystaveno vlhkosti a možnosti případného stříkání vody,“ radí Ondřej Zdražil.

Dalším faktorem je pak snadná manipulace na přístavištích. Vyberte zavazadlo s kolečky, aby bylo snazší jej ovládat na březích, kde možná budete muset projít delší vzdálenosti. Mezi nejžádanější zavazadla pro cestu lodí patří opět velké voděodolné duffel tašky na kolečkách a lodní vaky s ramenními popruhy.

Tipy, na co dát při výběru pozor

Oba prodejci se shodnou na tom, že na zavazadlech by se nemělo šetřit. Podle nich je lepší dát přednost dražší variantě z kamenného obchodu než levnému kufru z tržnice.

Nejvíce zatěžovanou a tudíž i poruchovou částí kufru jsou kolečka. Před nákupem se vždy informujte, jestli jsou vyměnitelná nebo jestli výrobce nabízí pozáruční opravy.

Častým problémem bývá špatně zvolená velikost kabinového zavazadla pro nízkonákladové lety. Ty záměrně zmenšují jeho parametry z důvodu úspory místa na palubě a letištních poplatků.

Takové zavazadlo se může velikostně a váhově velmi lišit od běžných rozměrů, a proto doporučujeme před cestou vždy kontrolovat požadavky jednotlivých leteckých společností.

Další klasickou chybou je neoznačené zavazadlo. Takové zavazadlo bývá snadno zaměnitelné a při ztrátě těžce dohledatelné. Doporučujeme volit nápadnou visačku (poznávací znak), do které mimo kontaktních údajů připisujte i číslo vašeho letu.

Zabezpečte svá zavazadla pouze zámky s označením TSA. Letištní celníci vám v případě potřeby nahlédnutí do kufru zavazadlo nezničí, protože mají univerzální klíč k jeho otevření.

Čeho si na zavazadlech všímat

Kufr:

  • Potřebujete alespoň dva kufry – kabinový (do 40 litrů) a velký (nad 90 litrů).
  • Odlehčená skořepinová konstrukce, která je velmi odolná a snadno se čistí.
  • Čtyřkolečkový pojízdný systém, který oceníte při průjezdu úzkou uličkou.
  • Dvoustupňová teleskopická trolej se uplatní jak při tlačení před sebou, tak při táhnutí za sebou. Navíc lze propojit s příručním zavazadlem.
  • Zabudovaný TSA zámek pro hladký průchod bezpečnostní kontrolou.
  • Služba výrobce pozáručních oprav.

Cestovní duffel taška:

  • Velikost do 45 litrů slouží jako kabinové zavazadlo, objem nad 90 litrů je optimální pro delší cestování autem.
  • Výhodou jsou odnímatelné ramenní popruhy, které lze rychle nasadit dle potřeby.
  • Bytelná madla na každé straně.
  • Body k přikurtování tašky ke korbě dopravního prostředku.
  • Voděodolný materiál.
  • Oddělená kapsa na boty a špinavé věci.

Cestovatelský batoh:

  • Velikost maximálně do 45 litrů v kabinových rozměrech.
  • Plně otevíratelný jako kufr.
  • Komfortní ramenní popruhy, které lze schovat.
  • Zip opatřený očky k zabezpečení zámkem.
  • Stahovací popruhy na stranách.
  • Vnější kapsa na láhev a deštník.
  • Skrytá kapsa na doklady.
Tagy cestování na železnici Jak vybrat zavazadla odbavená zavazadla palubní zavazadla podmínky přepravy palubních zavazadel Tipy na cestování
39 komentářů