Z Prahy odstartuje nová linka do Číny, Bamboo Airways chtějí spojení do Vietnamu

Vizualizace Boeingu 787-9 v barvách Bamboo Airways nad Ha Long Bay. Foto: BoeingVizualizace Boeingu 787-9 v barvách Bamboo Airways nad Ha Long Bay. Foto: Boeing

Letecká společnost Sichuan Airlines má ještě letos spustit přímé spojení z Prahy do čínského Šen-čenu. Start nové linky je už

Letecká společnost Sichuan Airlines má ještě letos spustit přímé spojení z Prahy do čínského Šen-čenu. Start nové linky je už jistý, aerolinka zatím jen neoznámila letový řád a nezačala prodávat letenky. Jedná se i o nové lince do Vietnamu.

O obou linkách promluvil jako první premiér Andej Babiš. O spojení do Číny minulý týden, kdy se setkal s čínským předsedou vlády Li Kche-čchiangem. „Máme skvělý náskok v leteckých spojeních a to je samozřejmě základ pro turistiku, byznys i celkové vztahy, ale v exportu se musíme podívat na to, kde to vázne. Ten největší úspěch, který máme, je z hlediska přímých leteckých linek. My už dnes máme 4 letecké linky a pátá se otevírá 1. července. To je spojení Praha – Šen-čen. Nárůst turistů z Číny je skvělý, protože za rok 2018 k nám přišlo na návštěvu 620 000 turistů z Čínské lidové republiky, což je nárůst o 130 tisíc,“ řekl předseda vlády po summitu v Dubrovníku.

Letiště Praha potvrdilo, že jednání s čínským dopravcem jsou u konce. „Jednání o přímé lince do Shenzhenu jsou skutečně ukončena. Momentálně očekáváme oficiální oznámení linky ze strany letecké společnosti, které by mělo přijít velmi brzy,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Zatím není jasné, zda se do Šen-čenu bude létat přímo jako nová linka nebo ji Sichuan Airlines spojí se stávající linkou do Čcheng-tu. Šen-čen leží v jižní Číně v těsné blízkosti Hongkongu.

Ve hře jsou i další spojení do Asie. Už dříve Babiš oznámil jednání s Thai Air Asia X o přímé lince do Bangkoku, letiště opět jedná o lince do Vietnamu. Zájem o trasu má letecká společnost Bamboo Airways.

Ta dnes na česko-vietnamském fóru podepsala memorandum o spolupráci s Letištěm Praha. Babiš na tiskové konferenci uvedl, že by byl rád, aby se začalo létat do Vánoc. Bamboo Airways zatím létají jen v Asii, firma má ale objednáno deset Boeingů 787-9 pro dálkové lety.

Start do Vánoc ale není příliš reálný: Boeing a Bamboo Airways při podpisu kontraktu uvedly, že dreamlinery mají začít dodávat od dubna příštího roku. Jiná dálková letadla aerolinka nemá.

O přímém spojení Česka s Vietnamem se mluví dlouho. Kromě spolupráce s Vietnam Airlines v roce 2011 uvažovaly o přímé lince České aerolinie, které na dálkovou trasu chtěly nasadit Airbus A319. Linka by letěla s mezipřistáním v Kazachstánu. Ke spuštění linky ale nikdy nedošlo. Početná vietnamská komunita i rostoucí počty českých turistů zatím létají do Vietnamu s přestupy.

Tagy Bamboo Airways letecké spojení Praha - Čína letecké spojení Praha - Vietnam letiště praha Top
28 komentářů