dkv-spojujeme

Boeing uspěl ve Vietnamu, VietJet a Bamboo Airways kupují letadla za 357 miliard

Vizualizace Boeingu 787-9 v barvách Bamboo Airways nad Ha Long Bay. Foto: BoeingVizualizace Boeingu 787-9 v barvách Bamboo Airways nad Ha Long Bay. Foto: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing vyhrál velkou bitvu o dodávky pro jeden z nejrychleji rostoucích leteckých trhu. Vietnamské aerolinky VietJet a

Americký výrobce letadel Boeing vyhrál velkou bitvu o dodávky pro jeden z nejrychleji rostoucích leteckých trhu. Vietnamské aerolinky VietJet a Bamboo Airways si u něj objednaly během návštěvy prezidenta USA Donalda Trumpa ve Vietnamu až 110 nových letadel v ceníkové ceně 15,8 miliardy dolarů (357 miliard korun).

VietJet si u Boeingu objednal 100 dalších boeingů 737 MAX v ceníkové ceně 12,7 miliard dolarů. Rozšířil tak původní objednávku na sto letadel o další stovku. Jde o dvacet letadel ve verzi MAX 8 a osmdesát v dosud nepříliš prodávané verzi MAX 10.

Pro Boeing jde o důležitou zakázku i z důvodu, že po nehodě Lion Air loni v říjnu začali někteří asijští dopravci zvažovat, zda si další letadla tohoto typu objednají. VietJet chce letadla použít pro vnitrostátní i mezinárodní spoje. Jde o největší objednávku v historii vietnamského letectví

Nákup 200 nových letadel je pro nás důležitým krokem pro další mezinárodní expanzi,“ řekla prezidentka VietJetu Nguyễn Thị Phương Thảo. K podpisu smlouvy došlo dnes v Hanoji před summitem mezi USA a Severní Koreou.

VietJet poprvé vzlétl na konci roku 2011, dosud létá s Airbusy A320 a A321. Firma loni oznámila objednávku dalších 50 A320neo.

Boeing 737 MAX v barvách VietJet. Foto: Boeing

Boeing 737 MAX v barvách VietJet. Foto: Boeing

Boeing ve Vietnamu uzavřel i další kontrakt s podstatně mladším dopravcem, společností Bamboo Airways. Aerolinka, která první komerční let vypravila 16. ledna letošního roku, si objednala deset nových Boeingů 787-9 Dreamliner. Zakáka má hodnotu 3 miliardy dolarů „Naším dlouhodobým plánem je spojit Vietnam s hlavními trhy v Asii, Evropě a Severní Americe. Dreamlinery nám umožní otevřít tyto dálkové linky,“ řekl Trinh Van Quyet, šéf skupiny FLC, pod kterou Bamboo Airways patří. Už letos chce firma začít s mezinárodními lety do okolních zemí, s nasazením dreamlinerů zamíří i na jiné kontinenty.

Vietnam patří mezi nejrychleji rostoucí trhy s leteckou dopravou na světě.

Tagy Bamboo Airways boeing VietJet
10 komentářů