Westbahn představil Kiss nové generace. Zavádí třetí cestovní třídu, začne jezdit do Mnichova

Jednotka Stadler Kiss 3. Foto: WestbahnJednotka Stadler Kiss 3. Foto: Westbahn

Ve vlacích Westbahnu bude platit i síťová rakouská jízdenka Klima Ticket.

Rakouský open-access dopravce Westbahn představil poprvé nové elektrické jednotky Stadler Kiss třetí generace. Nové vlaky umožní další expanzi dopravce i do zahraničí, začne jezdit z Vídně do Mnichova.

Stadler dodává Westbahnu celkem patnáct šestivozových dvoupodlažních jednotek. Westbahn převzal již deset jednotek. Flotila Westbahnu a jeho nákupní plány prošly velkými turbulencemi: původně měl přejít k čínskému výrobci CRRC, dopravce se ale nakonec rozhodl pro nákup nových jednotek u Stadleru.

Většinu starších jednotek, se kterými začínal, pak prodal Deutsche Bahn, které je nasazují na vlacích Drážďany – Rostock. Čínské vlaky se ale na rakouských kolejích nakonec objeví: dopravce si je pronajme.

Westbahn oznámil, že začne mezi Vídní a Salcburkem jezdit díky novým vlakům častěji, přidává celkem osm párů spojů. Ve vlacích bude platit roční jízdenka KlimaTicket, kterou nově tamější vláda prodává cestujícím za 1 095 eur pro neomezené cestování za rok.

Od prosincové změny jízdního řádu začne dopravce současně jezdit z Vídně až do Mnichova, zatím šestkrát denně.

Westbahn se na svých stránkách pochlubil, že nové jednotky jsou ekologičtější než předchozí: váží o dvě tuny méně a spotřebují o čtvrtinu méně energie. Jsou vybaveny zabezpečovačem ETCS. V jednotce je i nová cestovní třída: Comfort Class 2+. Cenou i pohodlím je mezi 2. a 1. třídou. Nové vlaky pro 526 sedících cestujících mají mít maximální rychlost 200 kilometrů za hodinu.

 

Jednotky Stadler Kiss 3 pro Westbahn. Foto: WestbahnJednotka Stadler Kiss 3. Foto: WestbahnPředání nových jednotek Stadler Kiss. Foto: Westbahn
Tagy Stadler Kiss Westbahn
30 komentářů