Francouzské státní dráhy SNCF navýšily svůj podíl v rakouském Westbahnu

Jednotky Stadler Kiss dopravce Westbahn. Foto: Attila Alföldi - WestbahnJednotky Stadler Kiss dopravce Westbahn. Foto: Attila Alföldi - Westbahn

Francouzská státní železniční společnost SNCF navýšila svůj podíl v rakouském dopravci Westbahn. Namísto původních 17,4 % bude firmě nově patřit

Francouzská státní železniční společnost SNCF navýšila svůj podíl v rakouském dopravci Westbahn. Namísto původních 17,4 % bude firmě nově patřit už 25,1 % a stane se tak druhým největším akcionářem ve firmě. Transakci musí schválit ještě antimonopolní úřad.

Uvedl to ve svém posledním vydání rakouský ekonomický časopis Trend. Část svého podílu SNCF prodal zakladatel dopravce Hans Peter Haselsteiner a Swiss Augusta Holding podnikatele Erharda Grossnigga.

Westbahn podle časopisu loni prodělal 19,3 milionů eur, tedy přes půl miliardy korun. I kvůli nedávné transakci s vozidly se mezi akcionáři začaly objevovat rozpory: část prosazovala nákupu čínských jednotek od CRRC, nakonec vyhrála převážil mezi akcionáři názor koupit nové elektrické jednotky od Stadleru. Akcionáři museli do firmy vložit další peníze, kolik ale Haselsteiner neuvedl.

Westbahn pořizuje nové vlaky, neboť svou stávající flotilu 17 jednotek Stadler Kiss prodal Deutsche Bahn. Ta přebere jednotky ve dvou etapách, první část dostane už letos v prosinci.

Westbahn kvůli prodeji svých vlaků rozvolní od prosince takt mezi Vídní a Salcburkem z půlhodiny na hodinu. Výměnu flotily provádí i proto, že ve srovnání s obdobím svých začátků může využít nižších úrokových sazeb a lepších finančních podmínek. Nové jednotky by měl obdržet v roce 2021 a následně obnovit půlhodinový takt.

Zakladatel  Westbahnu Haselsteiner chce podle Trendu chce současně expandovat i do nákladní dopravy přes svoji novou firmu Frachtbahn Traktion.

 

Tagy sncf Westbahn
Žádné komentáře