Jedna jízdenka pro celou veřejnou dopravu. Rakousko ji spustí 26. října

City Shuttle Rakouských spolkových drah (ÖBB). Autor: Zeitblick, WikipediaCity Shuttle Rakouských spolkových drah (ÖBB). Autor: Zeitblick, Wikipedia

Z železničních dopravců jsou v systému mimo jiné Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), Westbahn i český RegioJet.

Celorakouská lítačka. Tak by se dal nazvat projekt, díky kterému budou moci cestující využívat s jedinou jízdenkou všechny prostředky veřejné hromadné dopravy bez ohledu na město či spolkovou zemi. Celorakouská jízdenka KlimaTicket Ö (původně projekt 1-2-3 Ticket) bude spuštěna 26. října. Na tiskové konferenci v Linci to dnes oznámila ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová.

Smluvně se do systému dosud zapojilo šest spolkových zemí, stranou jsou zatím Dolní Rakousy, Vídeň a Burgenland. Ministryně nicméně věří, že své podpisy také připojí. Z železničních dopravců jsou v systému mimo jiné Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), Westbahn a RegioJet. V jejich vlacích včetně vídeňské S-Bahn bude jízdenka platit i na území zatím nezapojených spolkových zemí.

Podle Gewesslerové je důvodem zavedení jednotné jízdenky ochrana klimatu. „Každý kilometr, který místo autem ujedete veřejnou dopravou, přispívá k ochraně klimatu,“ uvedla ministryně. Jízdenka bude platit ve vlacích, autobusech i MHD, a to nejen v závazku, nýbrž i v komerční přepravě.

Roční jízdenka k cestování po celé zemi bude stát 1095 eur (cca 28 tisíc Kč). Předprodej bude spuštěn 1. října, ministerstvo jej chce podpořit informační kampaní a zaváděcí cenou 949 eur. Penzisté a mládež do 26 let budou platit 821 eur (zaváděcí cena 699 eur).

Pro stát to nicméně nebude zadarmo, neboť bude dopravcům ztráty kompenzovat. Pro první rok (2022) je na to vyčleněno 150 milionů eur (cca 3,8 mld. Kč). „Je to v režimu státem nařízené slevy, která bude ze strany státu kompenzována – podobně, jako jsou slevy v ČR – pro vlaky i autobusové dopravce,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Tagy jednotná jízdenka Rakousko veřejná doprava
267 komentářů