Vzlet 53 metrů nad domy. Vyšetřovatelé zveřejnili předběžnou zprávu o nezvyklém startu letadla Emirates

Boeing 777-300ER po přistání v Dubaji. Foto: EmiratesBoeing 777-300ER po přistání v Dubaji. Foto: Emirates

Zpráva zatím jen popisuje, co vyšetřovatelé zjistili, příčina události není dosud známa.

Úřad civilního letectví ve Spojených arabských emirátech zveřejnil předběžnou zprávu z vyšetřování bezpečnostního incidentu letecké společnosti Emirates. V prosinci loňského roku letadlo Boeing 777-300ER na lince z Dubaje do Washingtonu zaznamenalo velmi nezvyklý průběh letu. Letadlo nabíralo velmi pomalu výšku a nad obydlenou oblastí za prahem vzletové dráhy proletělo ve výšce pouhých 175 stop (zhruba 53 metrů).

Podle dnes zveřejněné zprávy šlo o vážný incident. Na palubě bylo podle předběžné zprávy 372 lidí včetně 18 členů posádky.

Událost v závěru roku velmi silně rezonovala na odborných leteckých fórech. Zpráva zatím pouze oficiálně popisuje situaci, nepřináší žádné závěry. Jako jedna z příčin se uváděla možnost chybně nastavené výšky letiště. Krátce po incidentu totiž aerolinky vydaly upozornění pro piloty, aby po přistání nechali na panelu MCP (Mode Control Panel) nastavenou výšku letiště a omezilo se tak riziko chyby, kdy na MCP zůstane nastavena nula.

Podle zprávy si kapitánka letadla všimla, že výška byla nastavena na 0 a opravila nastavení na 4000 stop. Podle zprávy letadlo stoupalo pouze 800 stop za minut, což je výrazně pod běžnou úrovní při startu. Zpráva ale zatím stále neuvádí možné důvody, proč letadlo stoupalo tak pomalu. Letadlo pokračovalo dál bez problémů až do Washingtonu. Podle vyšetřovatelů byl již přehrán záznam komunikace v kokpitu (cockpit voice recorder), mají ale ostatní záznamy z průběhu letu.

Jen pár dní poté měly Emirates další bezpečnostní problém. Letadlo již nabíralo rychlost pro vzlet, když dostalo pokyn z věže k přerušení startu kvůli jinému letadlu na dráze. Šlo rovněž o letadlo Emirates, konkrétně z Dubaje do Bangalore. Aviation Herald s odvoláním na své zdroje uvádí, že piloti letadla do Haidarábádu začali startovat bez souhlasu řízení letového provozu.

Tagy Boeing 777-300ER dubaj emirates
65 komentářů