Vysočina dostane ke dvěma RegioPanterům v létě další čtyři

Nové RegioPantery 650.2 v Jihlavě. Pramen: České dráhyNové RegioPantery 650.2 v Jihlavě. Pramen: České dráhy

Vedle zmíněných RegioPanterů vyjedou na tratě Vysočiny také nové motorové jednotky RegioFox.

Do kraje Vysočina zamíří během nastávajícího léta další čtyři nové jednotky RegioPanter a doplní tak dvě stejné jednotky, které v kraji jezdí od začátku května. Uvedli to dnes zástupci Českých drah při slavnostním předání zmíněných dvou jednotek, které jsou v provozu už přes měsíc.

Jde o dvouvozové jednotky řady 650.2 s kapacitou 140 míst a maximální rychlostí 160 km/h. Cestující se s nimi mohou setkat na trati 250 mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou a 225 Havlíčkův Brod – Jihlava/Jihlava město. Další čtyři jednotky by měly vedle zmíněných linek obsloužit i spoje mezi Havlíčkovým Brodem a Kolínem.

Jednotky jsou klimatizované, vybavené například zásuvkami a USB porty, nabízejí wifi. Jsou též osazené zabezpečovacím zařízením ETCS.

„Nasazení nových elektrických jednotek na regionálních tratích v Kraji Vysočina je faktickým naplněním desetileté smlouvy, kterou kraj s Českými drahami uzavřel v roce 2019,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek. České dráhy uvádějí, že v rámci smlouvy s krajem investují do vozidel přes 1,5 miliardy korun.

Vedle zmíněných RegioPanterů vyjedou na tratě Vysočiny „brzy“ také nové motorové jednotky RegioFox. V kraji bude jezdit celkem devět těchto strojů, postupně převezmou vozbu osobních a spěšných vlaků například na tratích z Havlíčkova Brodu do Jihlavy, Telče, Slavonic či na sever do Chrudimi a Pardubic.

„Po dodání těchto jednotek budou všechny elektrické a více než 85 procent motorových vlaků v Kraji Vysočina vyměněny za moderní soupravy (RegioPanter, RegioFox, RegioSpider),“ uvádějí České dráhy.

Tagy České dráhy dvouvozový RegioPanter Kraj Vysočina RegioPanter
47 komentářů