Výjezd z Prahy po D1 se zkomplikuje, téměř kilometr dálnice olemuje třímetrová stěna

Nové protihlukové stěny na D1 u Újezdu. Foto: ŘSDNové protihlukové stěny na D1 u Újezdu. Foto: ŘSD

Dopravní omezení potrvají 40 dní, provoz se svede do třech zúžených pruhů.

Ředitelství silnic a dálnic začne v úterý 19. září budovat na začátku dálnice D1 novou protihlukovou stěnu. Před zvuky z provozu by měla chránit hlavně přilehlý Šeberov. ŘSD k tomu přiměla měření, která ukázala, že hluk z nejvytíženějšího úseku D1 nesplňuje hygienické normy.

Denně po dálnici D1 projede těmito místy podle posledního sčítání dopravy více než 80 tisíc vozidel, z toho přibližně jednu čtvrtinu tvoří nákladní auta a kamiony.

Stěna bude měřit 860 metrů a provoz na dálnici se kvůli pracím omezí na 40 dní. Stavět se bude ve směru na Brno vpravo mezi 2. až 3. kilometrem. Tyčit se má do výšky tří metrů nad úrovní vozovky dálnice. Silničáři ji opatří šesti únikovými východy, které v ní budou umístěny vždy po cca 140 metrech. Vedle samotné protihlukové stěny vznikne i schodiště a rovněž systém odvodnění.

 

Úsek D1 s novou protihlukovou stěnou. Zdroj: ŘSD

 

Od úterý se začne připravovat plocha pro výstavbu. Začne se demontáží svodidel, rozebere se chodník, zábradlí i oplocení. K omezení dopravy pak dojde od 21. září do 29. října. Provoz se povede jen třemi zúženými pruhy v každém směru a rychlostí sníženou na maximálně 80 km/h.

Cena zakázky, kterou získala společnost M-Silnice, je 27,4 milionu korun bez DPH. Samotná stěna pak bude dokončena až v únoru příštího roku.

Tagy Chodov D1 Protihlukové stěny ŘSD
15 komentářů