Správa železnic otevřela novou odbavovací halu v Chodově

Nová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad ChodovNová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad Chodov

Stavba trvala přes rok, místo původní budovy vznikne otočka pro autobusy.

Cestující v železniční stanici Chodov mohou využívat novou odbavovací halu. V těsné blízkosti vyrostlo i parkoviště, jež nabízí zhruba tři desítky míst. Původní budovu z roku 1870 čeká demolice.

O dokončení stavby informovalo město Chodov na svých stránkách. Do budovy je bezbariérový přístup, vzniklo tu nové WC pro imobilní osoby. Na místě stávající budovy vznikne točna.

Stavba nové budovy zabrala více než rok, začala v listopadu 2022. Zakázku získala společnost Strabag Rail, Správa železnic za budovu zaplatila 34,5 milionu korun.

Stará budova je značně zchátralá, svou velikostí přesahuje potřeby železnice a provozní náklady jsou podle SŽ příliš vysoké. Využití pro ni nenašlo ani město. „Realizací investice se objem stavby přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících,“ uvedla Správa železnic při oznámení investice.

Nová budova je posunuta k podchodu na 2. nástupiště. Její stavba navázala na modernizaci nádraží a nástupišť, která proběhla před několika lety. V budoucnu se v Chodově počítá s prodloužením nádražního podchodu do severní části města, kde se očekává investiční výstavba.

Nová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad ChodovNová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad ChodovNová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad ChodovNová nádražní budova v Chodově. Foto: Městský úřad ChodovNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova v Chodově. Foto: Správa železnicNádraží Chodov. Pramen: Chládek a Tintěra, LitoměřiceNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Chodov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádraží Chodov v původní podobě. Autor: Dezidor – Fotografie je vlastním dílem, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7698244
Tagy Chodov demolice nádražních budov Správa železnic Strabag Rail
42 komentářů