Video: Srážka posunového dílu s odstavenými vozy napáchala škodu přes 80 milionů korun

Srážka vozů s vyvázanou lokomotivou v Kolíně. Foto: Zdopravy.cz / Youtube.comSrážka vozů s vyvázanou lokomotivou v Kolíně. Foto: Zdopravy.cz / Youtube.com

Při nehodě v dílnách Metransu nebyl nikdo zraněn, hlavní škoda je na lokomotivě.

K jedné z největších nehod na české železnici v letošním roce podle způsobené škody došlo na počátku října v železničních opravnách METRANS DYKO Rail Repair Shop v Kolíně. Po sociálních sítích začalo kolovat video z průmyslové kamery, která celou událost zachycuje. Ukazuje současně i velké štěstí, že se v době události nepohyboval nikdo v kolejišti či nebyl pod vyvázanou lokomotivou.

K události došlo 7. října na vlečce DYKO, kterou provozuje společnost DBV-ITL. Nejprve došlo ke srážce posunového dílu se čtyřmi odstavenými vozy. Ty se daly do pohybu, prorazily vrata haly a najely do zvedáku, na kterém byla vyvázaná lokomotiva Bombardier Traxx. Ta po nárazu spadla. Vše se dělo před očima několika zaměstnanců, kteří řeší něco s opravou vozu RegioJetu. Video tak může sloužit i jako instruktáž pro bezpečnost práce. Ukazuje, jak málo stačí k tragické události.

„Drážní inspekce na místo mimořádné události vyjela, ale po zjištění, že 80 milionů je škoda na opravované lokomotivě, která v daný okamžik nebyla a ani nemohla být provozována, klasifikovala událost jako incident a vlastní šetření nezahájila,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Opravny patří majetkově pod společnost Metrans. Člen představenstva firmy Martin Hořínek uvedl, že událost nebudou komentovat.

Tagy drážní inspekce METRANS DYKO Rail Repair Shop
75 komentářů