Video: Další uvízlé auto na přejezdu smrti. Za rok a půl už dvanáctý případ

Uvízlé auto na přejezdu ve Studénce. Foto: PČRUvízlé auto na přejezdu ve Studénce. Foto: PČR

Zrušení přejezdu ve Studénce zůstává i nadále jen v plánech.

Policie České republiky zveřejnila další video, k jak nebezpečným situacím dochází na železničním přejezdu ve Studénce. Jde o stejný přejezd, kde v roce 2015 narazilo pendolino do polského kamionu a zahynuli tři cestující a desítky dalších utrpěly zranění.

K události došlo 6. června ve 12:53, kdy na přejezd vjel řidič dodávky v době, kdy již bylo v činnosti výstražné světelné a zvukové zabezpečovací zařízení a střídavě blikala světla červené barvy. „Podle všech dostupných informací řidič daného automobilu před železničním přejezdem přibrzdil, poté však i přesto, že bylo v provozu výstražné zařízení, vjel do prostoru železničních kolejí a před vozem i za ním se téměř bezprostředně a okamžitě sklopily závory,“ popsal situaci René Černohorský. Podle něj šlo pravděpodobně o dodávku s polskou registrační značkou. Na jedné z kolejí auto zastavilo, po 50 sekundách projel kolem automobilu rychlík RegioJetu.

(upozornění: v mobilním zobrazení nejsou vidět červená blikající světla)

I když je u přejezdu kamerový systém, ukazuje se, že nestačí k přečtení registrační značky. Policie vyzvala občany, aby jakékoliv informace vedoucí ke zjištění totožnosti řidiče vozidla oznámili policistům z Obvodního oddělení ve Studénce na jejich služebně nebo na čísle 974 735 761 případně kdykoli telefonicky zavolat, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Od začátku ledna roku 2021 bylo na tomto přejezdu řešeno již dvanáct podobných případů, naposledy letos v březnu.

Už po nehodě v roce 2015 Už po nehodě tehdejší vedení ministerstva dopravy (ANO 2011) začalo mluvit o náhradě přejezdu podjezdem. Jeho přípravu však stále komplikují výkupy pozemků. V prosinci loňského roku agentura ČTK uvedla, že se SŽ dosud s dvěma vlastníky nedohodla.

„V případě, že nedojde ke vzájemné dohodě, budeme následně postupovat dle platné legislativy. Tedy podle zákona o urychlení výstavby stavby ve veřejném zájmu. Případný proces vyvlastnění není možné vyloučit. Upřednostňujeme ale dohodu s vlastníkem nemovitosti,“ řekla v prosinci mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Předpokládaný termín zahájení stavby je podle SŽ na jaře roku 2023. Stavět by se měla nová komunikace. V roce 2024 se pak začne stavět samotný podjezd. „Tyto termíny jsou ale podmíněny získáním pravomocného stavebního povolení a ukončením majetkoprávního vypořádání se všemi dotčenými vlastníky. Ukončení stavby předpokládáme na konci roku 2024,“ doplnila mluvčí SŽ.

Předloni v březnu Správa železnic přejezd vylepšila, když jej osadila novými závorami s červenými světly.

Tagy Nehoda ve Studénce 2015 Policie České republiky přejezd ve Studénce
242 komentářů