Sedm let po tragické nehodě ve Studénce uvízl na přejezdu opět polský kamion

Přejezd, Studénka. Pramen: Správa železnicPřejezd, Studénka. Pramen: Správa železnic

Podjezd se začne stavět nejdříve za dva roky.

Stejný přejezd, stejná situace, jen bez tragických následků. Na přejezd ve Studénce včera vjel v době, kdy již blikala výstražná světla, opět polský kamión a ohrozil tak železniční provoz. Již téměř sedm let přitom Správa železnic slibuje, že přejezd zmizí a nahradí ho podjezdem.

K události došlo včera v 11:20. „Vjezd polského kamionu na přejezd P-6501 v km 245,044 v době, když již blikala červená výstražná světla, po spuštění závor řidič závoru urazil,“ napsala Správa železnic do svého denního hlášení o mimořádnostech na železnici. Polský kamion měl řídit Rus.

Jde o událost na stejném přejezdu, kde došlo v červenci 2015 k tragické srážce pendolina s polským kamionem, při které zahynuli tři lidé. Stávající přejezd je považován za velmi nebezpečný, což ukázala i včerejší situace.

Už po nehodě tehdejší vedení ministerstva dopravy (ANO 2011) začalo mluvit o náhradě přejezdu podjezdem. Jeho přípravu však stále komplikují výkupy pozemků. V prosinci loňského roku agentura ČTK uvedla, že se SŽ dosud s dvěma vlastníky nedohodla.

„V případě, že nedojde ke vzájemné dohodě, budeme následně postupovat dle platné legislativy. Tedy podle zákona o urychlení výstavby stavby ve veřejném zájmu. Případný proces vyvlastnění není možné vyloučit. Upřednostňujeme ale dohodu s vlastníkem nemovitosti,“ řekla v prosinci mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Předpokládaný termín zahájení stavby je podle SŽ na jaře roku 2023. Stavět by se měla nová komunikace. V roce 2024 se pak začne stavět samotný podjezd. „Tyto termíny jsou ale podmíněny získáním pravomocného stavebního povolení a ukončením majetkoprávního vypořádání se všemi dotčenými vlastníky. Ukončení stavby předpokládáme na konci roku 2024,“ doplnila mluvčí SŽ.

Předloni v březnu Správa železnic přejezd vylepšila, když jej osadila novými závorami s červenými světly.

Tagy odstranění úrovňových přejezdů Správa železnic Studénka
210 komentářů