Velkou zakázku na nové tramvaje pro Řím vyhrál španělský CAF

Tramvaj Stanga v ulicích Říma. Foto: Kurt Rasmussen / Wikimedia CommonsTramvaj Stanga v ulicích Říma. Foto: Kurt Rasmussen / Wikimedia Commons

V soutěži byla i česká Škoda.

Dopravní podnik v Římě ATAC vybral vítěze veřejné soutěže na dodávku až 121 obousměrných tramvají pro provoz v italském hlavním městě španělského výrobce kolejových vozidel CAF.

Oznámil to radní pro mobilitu Eugenio Patané. V soutěži byli čtyři zájemci, kromě vítěze ještě Hitachi Rail, Stadler a Škoda. Hodnota zakázky je 457 milionů eur (11,2 miliardy korun). Jde o první nákup tramvají pro italskou metropoli po více než dvaceti letech. „Nové tramvaje přinesou nejinovativnější technologie, budu prostornější a energeticky úspornější,“ uvedl Patané.

Nové tramvaje budou dlouhé 33,5 metru a pojmou až 215 cestujících, z toho 68 sedících. Dodané mají být v roce 2025. Má jít o tramvaje, které vycházejí z řady Urbos. Výrobce dosud nepředstavil, jak bude tramvaj vypadat. Nízkopodlažní tramvaje budou mít kromě již běžného standardu pro veřejnou dopravu také antikolizní systém na předcházení střetů s chodci.

CAF podle zadávací dokumentace získá závaznou objednávku na 40 tramvají, na dalších 81 vozidel je opce. Nové tramvaje nahradí 70 let staré tramvaje Stanga, budou současně zajišťovat provoz na plánovaných nových tramvajových linkách.

Řím dlouhodobě bojuje se špatnou kvalitou tramvajové dopravy, která se projevuje jak zastaralými vozidly, tak špatným stavem tratí. Aktuálně má ATAC v provozu 121 částečně nízkopodlažních tramvají, poslední dodávka proběhla v roce 2004. Část tramvají Stanga zůstane zachována a podobně jako v Praze tramvaje T3 budou jezdit na historické lince Archeotram.

Tagy ATAC CAF Řím
9 komentářů