Velké stěhování je tu. Ode dneška zamíří pravidelné lety na nové istanbulské letiště

Nová řídící věž na novém istanbulském letišti. Foto: PininfarinaNová řídící věž na novém istanbulském letišti. Foto: Pininfarina

V Istanbulu se dnes po několikerém odkladu završuje velký přesun provozu ze starého Atatürkova letiště na nově zbudované mezinárodní letiště

V Istanbulu se dnes po několikerém odkladu završuje velký přesun provozu ze starého Atatürkova letiště na nově zbudované mezinárodní letiště (ISL). Dle oznámení na stránkách letiště i společnosti Turkish Airlines je přelomová dnešní druhá hodina po poledni místního času (GMT+3).

Nové letiště se oficiálně otevřelo už loni na konci října. Některé linky už na něj byly přesměrovány dříve, například spojení s dalšími tureckými letišti, Moskvou, Paříží, Londýnem, Frankfurtem či Mnichovem.

Ode dneška nové letiště odbavuje téměř všechna letadla, která míří do či z Istanbulu. Pravidelný provoz na Atatürkově letišti z drtivé většiny utichne dnes ve dvě odpoledne, jeho definitivní zavření pro veřejnou dopravu se ale plánuje až na rok 2021. Pak bude sloužit výhradně pro soukromé lety. Atatürkovo letiště se nachází asi 24 kilometrů západně od centra města a cestujícím se otevřelo téměř před sto lety.

 

Nové letiště se má stát postupně jedním z největších letišť na světě, turecká vláda chce dosáhnout hranice až 200 milionů pasažérů ročně. Nejrušnější letiště současnosti v americké Atlantě přitom odbaví ročně kolem 100 milionů cestujících.

Turecko do stavby nového letiště investovalo 10,3 miliardy eur, tedy více než čtvrt bilionu korun. Dominantou je řídící věž, jejíž podobu ve tvaru poupěte tulipánu navrhovala designérská společnost Pininfarina. Devadesát metrů vysoká stavba už získala několik architektonických cen. Projekt se přitom neobešel bez kontroverzí. Zabral například plochu posledního lesa na území Istanbulu, při samotné stavbě pak zahynuly minimálně desítky dělníků. Přiznané oficiální číslo je 27, neoficiálně se mluví až o stovkách mrtvých. Zhruba 47 tisíc tun letištního vybavení v noci na dnešek stěhovaly stovky nákladních aut ze starého na nové letiště.

V provozu zatím budou dvě ranveje o délce 3750 a 4100 metrů, v konečné podobě má mít letiště šest přistávacích a vzletových drah.

Nové letiště v Istanbulu. Foto: IGAirport.com

Nové letiště v Istanbulu. Foto: IGAirport.com

Turecko se chce novým letištěm postavit především konkurenci z oblasti Perského zálivu a stát se důležitým přestupním uzlem na trasách mezi východem a západem i severem a jihem. Důvodem pro stavbu nového letiště byla vyčerpaná kapacita stávajícího hlavního letiště.

Nové letiště vzniklo v evropské části poblíž Černého moře na pozemcích o rozloze téměř osm tisíc hektarů. Za hodinu má zvládnout odbavit až 80 letadel. Rozměry letiště odpovídají jeho budoucí velikosti. Například na parkoviště se vejde 45 tisíc aut, duty free zóna má být největší na světě.

Tagy istanbul letiště Nové letiště v Istanbulu
10 komentářů