Jak z dob Orient Expressu. Turecko zprovoznilo původní trať po břehu Bosporu

Obnovení provozu na trati v evropské části Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.comObnovení provozu na trati v evropské části Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.com

Otevření trati je záměrně načasováno před komunální volby.

Po jedenácti letech se znovu vrátily vlaky na jednu z nejstarších tratí v Turecku. Její obnova se stala i jedním z hlavních nástrojů předvolební kampaně před blížícími se komunálními volbami.

Jde o 8,3 kilometru dlouhý úsek v evropské části Istanbulu mezi stanicemi Kazlıçeşme a Sirkeci přímo na břehu Bosporu v historickém centru města. Stanice Sirkeci bývala přes sto let cílem vlaků z Evropy včetně Orient Expresu, v březnu 2013 se tu zcela zastavil provoz a vlaky z Evropy od té doby končí ve stanici Halkali zhruba 25 kilometrů od centra.

Na trati je celkem osm zastávek, trať bude sloužit příměstským vlakům. Otevření se dnes účastnil Recep Tayyip Erdoğan. Šlo o investici tureckého ministerstva dopravy, nikoliv Istanbulu, který vede starosta Ekrem İmamoğlu z opoziční Republikánské lidové strany (CPH). Podle Erdoğana promarnilo město nejméně pět let.

Původní trať byla postavena před 153 lety, provoz na ní byl zastaven kvůli špatnému stavu v březnu 2013. Součástí projektu je i výstavba cyklostezky podél trati, chodníků a dalších městských prvků.

Otevření nádraží Sirkeci v Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.comObnovení provozu na trati v evropské části Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.comOtevření nádraží Sirkeci v Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.comOtevření nádraží Sirkeci v Istanbulu. Foto: Abdulkadir Uraloğlu / X.comTrasa obnovené části trati v Istanbulu (oranžová barva). Foto: Openrailwaymap.org
Tagy istanbul Kazlıçeşme - Sirkeci Sirkeci Turecko
29 komentářů