V Istanbulu otevřeli další část metra, umožní napojení letiště až do centra

Turecký ministr dopravy v novém metru. Foto: Abdulkadir URALOĞLU / X.comTurecký ministr dopravy v novém metru. Foto: Abdulkadir URALOĞLU / X.com

Stanice Gayrettepe se stala nejhlouběji umístěnou stanicí místního metra.

Spojení nového istanbulského letiště s centrem euroasijské metropole je od pondělí jednodušší. Za přítomnosti prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana v Turecku otevřeli poslední část linky metra M11 mezi stanicemi Gayrettepe a Kağıthane. Po kolejích se tak lze dostat na letiště už více z centra.

Poslední úsek metra je dlouhý 3,5 kilometru, navazuje na loni otevřenou část ze stanice Kağıthane. S délkou 37,5 kilometru jde o nejdelší linku metra v Istanbulu. Je jedinou, kterou neprovozuje místní dopravní podnik, ale turecké státní dráhy. Na lince jezdí čínské soupravy od CRRC.

Infografika k nové části metra M11 v Istanbulu. Foto: Anadolu Agency

Doba jízdy mezi koncovými stanicemi je 30 minut, s přestupem na další linku metra trvá jízda z náměstí Taksim na letiště jen 41 minut. Vlaky mohou po nové trati jezdit rychlostí 120 km/h.

Nová stanice je 72 metrů pod zemí, stala se tak nejhlubší stanicí v síti istanbulského metra. Vstup do ní zajišťuje 32 eskalátorů a osm výtahů.

Tagy IST istanbul Metro v Istanbulu
24 komentářů