Polský boj o spojení s Istanbulem je u konce, Turkish Airlines i LOT začaly létat z Krakova

Letiště Krakov (KRK) - Krakow John Paul II. International Airport. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Krakov (KRK) - Krakow John Paul II. International Airport. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Turkish Airlines měly původně létat z Katovic, do cesty se jim však postavil polský úřad civilního letectví.

Z českými pasažéry oblíbeného letiště v Krakově začaly pravidelné lety do tureckého Istanbulu. Své nové přímé linky spustili na přelomu dubna a května dva dopravci – Turkish Airlines a LOT Polish Airlines. Na trase budou obě aerolinky spolupracovat formou codeshare dohody. Turkish Airlines spojí metropoli Malopolského vojvodství se svým přestupním uzlem v Istanbulu třikrát týdně, LOT nabídne na lince rovněž tři lety týdně.

Celá situace ohledně expanze Turkish Airlines v Polsku měla přitom nestandardní předehru. Jak už totiž dříve deník Zdopravy.cz informoval, původně měl turecký dopravce zamířit do Katovic. Změnu má na svědomí především polský úřad civilního letectví (ULC), který pro linku neočekávaně nevydal potřebné povolení. Odvolával se přitom na bilaterální dohodu mezi Polskem a Tureckem a zájmem letecké společnosti LOT o spojení Krakova s Istanbulem.

Zmíněná dohoda říká, že dopravce si může vybrat dvě destinace, do kterých chce létat. První je dlouhodobě fungující linka Istanbul – Varšava, druhou měla být Istanbul – Katovice. Pro linku do Katovic již bylo vydáno povolení na zimní letový řád a souhlas na letní měl být podle tiskové zprávy katovického letiště samozřejmostí. O to víc všechny překvapilo, když svůj zájem létat z Krakova do Istanbulu projevil LOT, se kterým o tom údajně nikdo předtím kromě ULC nejednal. Mezivládní dohoda nedává Turkům možnost spustit spojení do Istanbulu ze třetího letiště v Polsku.

Ze strany katovického letiště byla od prvních náznaků komplikací v jednáních o příchodu nového dopravce patrná silná rozpačitost, ozval se tehdy dokonce sám starosta města Katovice Marcin Krupa, který řekl, že centrální rozhodnutí škodí jejich regionu a jsou pokusem o jeho marginalizaci.

Tagy IST istanbul Krakov KRK KRK-IST Letiště Krakov LO LOT LOT Polish Airlines TK Turecko turkish airlines
9 komentářů