Velká oprava D0 na okraji Prahy končí, most přes Chlumeckou se otevře v noci

Nový most na D0 přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDNový most na D0 přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSD

Most je připraven na budoucí uspořádání 3+3 jízdní pruhy. Na jaře začne výměna východní části.

U Černého Mostu na východním okraji Prahy skončí v noci ze soboty na neděli aktuálně největší omezení na Pražském okruhu. S týdenním předstihem uvede Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do provozu nový most přes Chlumeckou ulici. Kvůli stavbě byl od začátku dubna v tomto úseku dálnice D0 výrazně omezen provoz.

Končí tak I. etapa opravy celého úseku, řidiče čeká další omezení od jara.  Původní most z roku 1981 šel k zemi kvůli nevyhovujícímu stavu. Místem denně projede až 50 tisíc aut. Rekonstrukce mostu je první stavbou zkapacitnění Vysočanské radiály.

Zakázku za 168,5 milionu korun získalo sdružení firem Swietelsky stavební a Colas CZ. „Aktuálně se pod mostem dokončuje zpevnění svahu pod mostními opěrami společně se skluzem odvodnění a s osazením revizního schodiště, čímž také práce v letošním roce ukončíme,“ upřesnil Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Omezení skončí na zimní sezónu, na jaře se bude opakovat situace z letošního roku a zbourá se východní část mostu. „Rádi bychom zahájili práce ihned z kraje nové stavební sezóny, neboť součástí stavby bude navíc i výstavba nové protihlukové stěny chránící přilehlou obytnou zástavbu Horních Počernic. S ohledem na rozšíření bude třeba instalovat novou konstrukci informačního portálu. Počítá se rovněž s opravou vozovky v Chlumecké ulici v úsecích přiléhajících k mostu, s opravou 2 ramp mimoúrovňové křižovatky EXIT 59 a dojde i na opravu chodníku podél Chlumecké ulice,“ dodal Buček.

Celý most má být hotový příští rok v říjnu. Zatím na něm bude provoz v režimu 2+2 průběžné jízdní pruhy, každý v šířce 3,75 metru. Zprovoznění na uspořádání 3+3 bude možné až po dokončení úseku D0 510 Satalice – Běchovice, jehož je most součástí.

Tagy Colas CZ D0 most přes Chlumeckou Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
9 komentářů