Na Pražském okruhu zmizela část mostu. Omezení na východě města potrvá dva roky

Demolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDDemolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSD

Most dosloužil po 40 letech, nahradí ho nový.

Z části Pražského okruhu na východě metropole dnes zmizela severní část jednoho z velmi využívaných mostů. Sdružení stavebních firem Swietelsky a Colas CZ během víkendu odstranilo most, po kterém jezdila auta ve směru od severu a převáděl provoz přes Chlumeckou ulici. Ta spojuje Černý Most s Horními Počernicemi.

Most byl postaven v roce 1981 a od té doby neprošel zásadnější opravou. Podle Martina Bučka z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic byl jeho stav téměř havarijní, proto se silničáři rozhodli pro jeho kompletní výměnu. „Severní polovina západního mostu je zbourána. Od podvečera se po Chlumecké jezdí v běžném režimu,“ potvrdil Buček.

Pražský okruh vede přes Chlumeckou ulici po dvou mostovkách. Plán počítá s převedením veškerého provozu vždy na jeden most, demolicí druhého mostu a výstavbou nového. Na mostě by měl být zachován provoz v režimu 2+2 ve výrazně užších pruzích. Po dokončení poloviny mostovky se bude měnit východní jízdní pás. Na ten dojde až příští rok.

Zakázku získalo sdružení sdružení Swietelsky a Colas CZ, které přišlo s nejnižší cenou (168,5 milionu korun). Nabídlo i nejrychlejší práci (198 dní za jednu polovinu), když jako maximum připouštělo ŘSD 214 dní na jednu polovinu. Celá stavba bude realizovaná v průběhu dvou stavebních sezón.

O víkendu začalo jen kousek od Černého Mostu další omezení: na Štěrboholské spojce.

Demolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDDemolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDDemolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDDemolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDDemolice mostu na Pražském okruhu přes Chlumeckou ulici. Foto: ŘSDMost na pražském okruhu přes Chlumeckou. Pramen: ŘSDMost na pražském okruhu přes Chlumeckou. Pramen: ŘSDMost na pražském okruhu přes Chlumeckou. Pramen: ŘSD

 

Tagy D0 most přes Chlumeckou Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
39 komentářů