Řidiče na okraji Prahy čeká velké omezení. Na Černém Mostě budou dva roky měnit most na D0 přes Chlumeckou

Pražský okruh a most přes Chlumeckou ulici na Černém Mostě. Foto: Google Street ViewPražský okruh a most přes Chlumeckou ulici na Černém Mostě. Foto: Google Street View

Výměna mostu zabere dvě stavební sezóny, provoz bude v režimu 2+2 v provizorních pruzích.

Pět let po velké rekonstrukci části Pražského okruhu u Černého Mostu čeká řidiče na východním okraji Prahy další velké omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá výměnu mostu, kterým okruh překlenuje Chlumeckou ulici. Ta spojuje Černý Most s Horními Počernicemi.

Důvodem je špatný stav mostu, který dosud neprošel zásadní opravou. ŘSD aktuálně čeká do 20. ledna na podání nabídek v soutěži s odhadovanou cenou 137 milionů korun. „Veškerá předrealizační příprava směřuje k tomu, abychom stavbu zahájili v průběhu dubna 2020,“ řekl mluvčí ŘSD Martin Buček.

Most byl postaven v roce 1981 jako součást stavby R1 Satalice – Běchovice a uveden do provozu byl koncem roku 1984. „V podstatě slouží do současné doby ve stavu, v jakém byl zbudován. Na mostě byla prováděna nezbytná údržba a opravy mostních závěrů,“ dodal Buček.

Kritériem v soutěži je i délka opravy

ŘSD počítá s tím, že oprava potrvá maximálně 214 dní. Kromě ceny je jedním z kritérií v hodnocení i zkrácení termínu opravy. Oprava tak bude probíhat i příští rok kvůli zimní přestávce a volnému prostoru pro údržbu. Jako první se bude měnit západní jízdní pás (blíže k centru), po dokončení poloviny mostovky a vozovky se bude měnit východní jízdní pás v roce 2022. V závěru pak budou provedeny úpravy vozovky a chodníku pod mostem v Chlumecké ulici.

Pražský okruh přes Chlumeckou ulici vede po dvou mostovkách, pro každý směr jedna. Plán počítá s tím, že při omezení se provoz převede na jeden most a druhý se zbourá a postaví nový. Na mostě by měl být zachován provoz v režimu 2+2 ve výrazně užších pruzích. „V průběhu demolice se bude uzavírat rovněž jeden jízdní pás silnice v ulici Chlumecká, kde jsou plánovaná víkendová omezení,“ dodal Buček.

Na výměnu mostu by mělo navázat chystané rozšíření Pražského okruhu ve směru na Běchovice na šest pruhů. To ŘSD plánuje na rok 2023. Zatím má ŘSD podanou žádost o vydání územního rozhodnutí.

Tagy Černý Most DO most přes Chlumeckou praha Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
39 komentářů