Václav Fischer nabídl státu smír v arbitrážích. Když mu zaplatí téměř půl miliardy

Václav Fischer. Foto: facebookové stránky air FischerVáclav Fischer. Foto: facebookové stránky air Fischer

Podnikatel Václav Fischer, který od září 2018 mluví o svém návratu do letecké dopravy, přišel podle svého vyjádření vůči Česku

Podnikatel Václav Fischer, který od září 2018 mluví o svém návratu do letecké dopravy, přišel podle svého vyjádření vůči Česku se smírnou nabídku, že stáhne své požadavky na vyplacení téměř pěti miliard korun, pokud mu stát zaplatí desetinu požadované částky. Tedy téměř půl miliardy korun. Ministerstvo financí nevidí ke smíru důvod.

Fischer to uvedl na facebokovém profilu společnosti air Fischer, jejímž je stoprocentním majitelem. „V arbitrážních řízeních Václav Fischer České republice opakovaně navrhuje smír a to na základě nabídky, že se vzdá podstatné části svých nároků a spory budou před tribunálem v Curychu ukončeny tím, že mu Česká republika uhradí symbolickou částku ve výši ca 10 % škody, kterou mu způsobila,“ uvádí se na facebookových stránkách air Fischer. Na dotaz Zdopravy.cz Fischer odpověděl, že nebude arbitráž komentovat, protože bychom tomu nerozuměli. (viz níže).

https://www.facebook.com/282462069258267/photos/a.282709722566835/347449999426140

Fischer požaduje zhruba dvě miliardy korun ve dvou sporech za neochránění investice při vytěsnění ze společnosti Cestovní kancelář Fischer. Současně požaduje další 2,8 miliardy korun německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl rovněž podnikatel Václav Fischer. Jde o peníze za dva Boeingy 737.

K probíhajícím arbitrážím s panem Václavem Fischerem a jeho společnostmi uvádíme, že v jedné arbitráži proběhlo první kolo podání, dvě další byly teprve v nedávné době zahájeny a jsou ve fázi výběru rozhodčího tribunálu. Ke smíru v této chvíli nevidíme důvod,“ řekl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Václav Fischer založil leteckou společnost air Fischer loni v září. Start několikrát posunul, prý kvůli administrativním překážkám. Poslední jeho vyjádření počítá s tím, že začne létat 1. září 2019. „V tento den se uskuteční první dva komerční lety z Pardubic a Brna na Krétu. Následovat budou linkové a charterové lety do Barcelony, Paříže, Říma, na Kanárské ostrovy a dalších destinací,“ uvádí air Fischer na facebooku.

Abychom předešli nedorozumění, níže přetiskujeme kompletní e-mailovou korespondenci s Václavem Fischerem k arbitráži. Osloven je i kolega Roman Šitner z Lidových novin, který si na stránkách Václava Fischera zakoupil letenku z Pardubic do Heraklionu na červen, a i když je jasné, že nepoletí, Václav Fischer s ním na toto téma nekomunikuje. Odpověď zveřejňujeme v původním znění.

Vážený pane Sůro,
Vážený pane Šitnere,
zanechte prosím Vašich marných pokusů o dehonestování mé osoby a mých firem.
Nesmyslů jste již napsali dost. Provokaci s poukázkou na letenky řešíme prozatím v Německu a to proto, že stránka s poukázkami nikdy nebyla mnou nebo mými spolupracovníky zveřejněna. Je tedy s podivem, jak se panu Šitlerovi podařilo poukázku zakoupit. Prokazatelně to byl pouze on a nikdo jiný. Takže si prosím, pane Sůro, Vaše řeči o zákaznících, kteří se domáhají vrácení peněz, nechte pro méně bystré osoby. Žádní zákazníci neexistují, nikdo si nic nekoupil a ani nemohl koupit. Věřím, že pan Šitner vysvětlí, jak se to jemu podařilo.
Prosím také o pochopení, že s Vámi zcela jistě nebudu řešit okolnosti mých arbitráží, které vedu proti České republice. Stejně byste tomu nerozuměli.
Pozdravujte ještě toho Vašeho třetího kamaráda – jméno mně teď vypadlo – a zamyslete se nad tím, jak nahradíte škodu, kterou jste svými články způsobili.
Panau Šitlerovi doporučuji, aby si peníze nechal vrátit přes kartu, tak, jak to společně s ČOI koneckonců doporučuje “ ostatním poškozeným „, kteří však existují pouze ve Vaší mysli.
Nenechte se prosím mást skutečností, že jste o celé kauze doposud nic neslyšeli.

S pozdravem
Václav Fischer

„Jan Sůra (zdopravy.cz)“ <sura@zdopravy.cz> hat am 16. Januar 2019 um 22:25 geschrieben:

Vážený pane Fischere,
na FB stránce air Fischer jste uvedl, že ČR nabízíte smír, když vám
zaplatí 10 % požadované částky. Mohu se zeptat na důvod této nabídky?
Zároveň bych se rád zeptal, když vrátíte peníze klientům, kteří si
koupili na stránkách Vaší společnosti letenky z Pardubic na Krétu. Podle
jejich vyjádření vůbec nereagujete na dotazy. Těm také také nabídnete
smír, že jim vrátíte 10 %?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem,
Jan Sůra

Tagy air Fischer arbitráž ministerstvo financí Václav Fischer
20 komentářů