10 % úrok a sleva na letenky. Václav Fischer začal nabízet dluhopisy pro svůj návrat

Nová podoba letadel airFischer. Foto: airFischerNová podoba letadel airFischer. Foto: airFischer

Deset milionů korun chce získat od investorů Václav Fischer pro start svého cestovního byznysu v Česku. Na svých stránkách, kde

Deset milionů korun chce získat od investorů Václav Fischer pro start svého cestovního byznysu v Česku. Na svých stránkách, kde dosud píše hlavně o projektu letecké společnosti air Fischer, začal nově nabízet investici do vlastních dluhopisů.

Výnos z emise je určen k  rozvoji společností Václava Fischera v České republice. Je určen zejména na rezervační systémy, vybavení kanceláří v Praze, Pardubicích a Brně a financování činností nutných k zahájení provozu air FISCHER  a FISCHER Agency,“ uvedl Fischer na stránkách. Podle něj není výnos určen na pořízení letadel.

Dluhopisy jsou splatné na konci příštího ledna. Kromě velkorysého úroku 10 % nabízí Fischer ještě slevu na letenky podle počtu zakoupených dluhopisů a objemu. Nominální hodnota dluhopisu je 10 tisíc korun.

Fischer uvádí, že ručí svým majetkem, neuvádí ale jeho hodnotu. V minulosti řekl, že v Česku byl o svůj majetek okraden, proto se s Českem ještě soudí v několika arbitrážních řízeních. Naposledy státu nabídl smír výměnou za zaplacení desetiny požadované částky.

Fischer na dotazy Zdopravy.cz odpověděl, že se vyjádří ve zprávě do ČTK. Redakce Zdopravy.cz se ho dotazovala například na to, proč nevyužije raději levnější bankovní financování.

Podle mluvčí České národní banky Denisy Všetíčkové je objem dluhopisů takový, že nepodléhá zákonu o podnikání na kapitálovém trhu. Zákon řeší dluhopisy o hodnotě vyšší než milion eur. „Na tuto nabídku dluhopisů se vztahuje výjimka z aplikace režimu veřejné nabídky a prospektu cenného papíru zakotvená v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu,“ řekla Všetíčková.

ČNB vydala dokument Desatero pro investora do podnikových dluhopisů, v kterém radí, jak postupovat při investicích do menších emisí. „Investor by měl být velmi obezřetný zvláště v případech, jeví-li se nabídka na první pohled velice výhodně, například pokud je nabízen dluhopis s velmi vysokým výnosem,“ radí například ČNB.

Fischer o svém návratu na český trh mluví od loňského roku, zatím zůstalo ale jen u slibů. Na stránkách ale zveřejnil i svůj obchodní plán. Poslední verze je, že začne létat od příštího podzimu. Za čtyři měsíce má přepravit 40 tisíc cestujících, za celý rok 2020 275 tisíc cestujících.

Tagy air Fischer Václav Fischer
20 komentářů