dkv-spojujeme

V Tišnově vykolejil rychlík, zadní část vagonu jela na jinou kolej než předek

Vykolejený rychlík v Tišnově. Pramen: Policie ČRVykolejený rychlík v Tišnově. Pramen: Policie ČR

Na české železnici dnes došlo k další mimořádné události.

(Aktualizováno 18:00) Na české železnici dnes došlo k další mimořádné události. V Tišnově v 9:15 vykolejil rychlík (R 975) jedoucí z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna. Provoz je zastaven. Drážní inspekce původně uvedla, že je „předpoklad zraněných a vyšší škody“. To se ale podle pozdějšího vyjádření policie nepotvrdilo. „Všechny složky IZS dnes ráno spěchaly k nahlášenému vykolejení vlaku do Tišnova. Jak se později ukázalo, nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ uvedla policie na twitteru. Na místo letěl i vrtulník.

Vykolejený rychlík Vysočina v Tišnově. Ilustrační foto: Drážní inspekceVykolejený rychlík Vysočina v Tišnově. Pramen: Drážní inspekceVykolejený rychlík v Tišnově. Pramen: Policie ČRVykolejený rychlík v Tišnově. Pramen: Drážní inspekceVykolejený rychlík v Tišnově. Pramen: Drážní inspekce

Podle informací na stránkách Českých drah dopravu zajišťují náhradní autobusy v úseku Křižanov – Brno hl. n. Cestující (celkem 80 z vlaku R 975 byli za pomoci hasičů evakuováni do stanice Tišnov. Předpoklad znovuzprovoznění úseku byl posunut z dnešních 18:00 na pátečních 15:00.

Zatím není jasné, co bylo příčinou vykolejení, ve hře je i technická závada. „Vykolejily dva vozy, ale nejsou převrácené,“ sdělila mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. „Přední část předposledního vozu jela na jinou kolej než jeho zadní část (tzv. vidlicová jízda),“ doplnila Drážní inspekce. Škody odhadla takto: na vlaku 1,5 mil. Kč, na kolejích 300 tis. Kč, na trakčním vedení 500 tis. Kč a na zabezpečovacím zařízení 150 tis. Kč.

Mluvčí Správy železnic Marek Illiaš řekl, že vlak projížděl místem sníženou rychlostí, neboť zde probíhají opravy. „Při průjezdu výhybkou došlo k vykolejení. Drážní hasiči se snaží vozy dát zpět na koleje. Až se tak stane, zkontrolujeme stav výhybky. Příčinu vyšetřujeme,“ uvedl dopoledne Illiaš.

V posledních týdnech se stalo na železnici více nehod. Nejtragičtější byla červencová srážka vlaků u Perninku na Karlovarsku, při které zemřeli dva lidé a více než 20 se zranilo.

Tagy České dráhy mimořádná událost vykolejení vlaku
254 komentářů