V létě se provoz ve vlacích a autobusech vrátil téměř k normálu, ukazují data o slevách

Cestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan SůraCestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan Sůra

V srpnu se objem vyplacených kompenzací dostal na 91 % loňského roku.

Tuzemská veřejná propad zažívá v posledních týdnech hluboký propad, během letošních prázdnin se ale po předchozím útlumu způsobeném první vlnou pandemie koronaviru dostala téměř na běžné hodnoty loňského roku.

Vyplývá to z dat o objemu kompenzací v červenci a srpnu dopravcům za přepravu dětí, studentů a seniorů. V červenci bylo vyfakturováno 319 milionů korun, což je 81 % loňského července. V srpnu objem vyplacených kompenzací poskočila na 419 milionů korun, což je necelých 91 % loňského srpna. „Velký skok byl vidět u integrovaných dopravních systémů, kde naběhly předprodeje časových jízdenek,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Oficiální data o vývoji počtu všech cestujících za třetí čtvrtletí budou k dispozici až na konci roku, data o slevách tak představují první věrohodnější údaje. „Červenec a srpen byly dobré měsíce, chyběli ale významně zahraniční turisté. Nicméně kdybychom porovnávali tržby ve vnitrostátní dopravě, nebyli jsme na tom hůře než v minulých letech. Zlomem bylo září a povinnost nosit roušky, to začalo lidí opět ubývat,“ řekl v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

Stát kompenzuje dopravcům slevy ve výši 75 % pro vybrané skupiny cestujících od září 2018. První rok systému vyšel na 5,6 miliardy korun, druhý 4,5 miliardy korun. Vláda, která slevy zavedla bez souhlasu parlamentu, tak utratila přes deset miliard korun za levnější cestování některých skupin populace. Pokles v posledním roce nastal díky omezení cestování způsobeném koronavirem.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy státem nařízené slevy pro vybrané skupiny cestujících
23 komentářů