Stát poprvé podal trestní oznámení na dopravce kvůli podvodům se slevami

Nové autobusové nádraží v Lublinu. Zdroj: Facebook.com - Miasto LublinNové autobusové nádraží v Lublinu. Zdroj: Facebook.com - Miasto Lublin

Státní zastupitelství mají podle ministerstva účinnější nástroje na odhalování podvodů.

Je to systém, ve kterém lze jednoduše podvádět a dosud prakticky zcela beztrestně. Stačí si koupit jako dopravce sám fiktivní jízdenku pro studenta či seniora se slevou 50 % a pak přijít za ministerstvem dopravy, že chcete proplatit druhou polovinu jízdenky. Stát vám ji s velkou pravděpodobností proplatí.

Beztrestnost takových podvodů by mohla být minulostí. Ministerstvo v uplynulých dnech podalo první trestní oznámení na autobusového dopravce. Jeho jméno tají.

„Na základě obdrženého podnětu jsme podali na státní zastupitelství jedno trestní oznámení,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Podle něj se ministerstvo zaměřilo na zefektivnění komunikace mezi ministerstvem a dalšími státními orgány a institucemi. „Ty mají případné nalezené nesrovnalosti dále řešit v trestněprávní rovině a mají účinnější nástroje k odhalení a prokázání protiprávní činnosti než ministerstvo,“ dodal Jemelka. U soudu totiž v minulosti ministerstvo v oblasti slev a odmítnutí výplaty kompenzace narazilo.

HN: Vezl 15 lidí, kompenzaci žádal za 188 cestujících. Soud vyhrál.

Podle Jemelky probíhá průběžná kontrola vykazovaných údajů o počtech cestujících s nárokem na státem nařízenou slevu. „Analyzujeme záznamy o prodaných jízdenkách se slevou, které dopravci nahrávají do našeho informačního systému. Provádíme namátkové kontroly ve vozidlech zejména u dopravců, kde máme poznatky, že by nemuselo být vše v pořádku. Tyto kontroly odhalily v průměru jednotky případů neoprávněně vydaných jízdenek se slevou na sto kontrolovaných vozidel,“ dodal Jemelka.

Podle předběžných dat stát loni dopravcům za slevy vyplatil 4,76 miliardy korun. Státní slevy na jízdném na komerčních spojích loni nejvíce využívali studenti do 26 let a skupina žáků od šesti do 18 let. Na obě skupiny dohromady připadly více než tři čtvrtiny všech kompenzací, na studenty téměř 41 procent a na žáky více než 36 procent. Senioři tvořili 18 procent objemu kompenzací.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy státem nařízené slevy
125 komentářů