Vláda bude řešit další snížení slev ve veřejné dopravě

Jednotka Moravia a Jihomoravská specialita: dveře se zeleným pruhem pro nástup cestujících bez jízdenky. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJednotka Moravia a Jihomoravská specialita: dveře se zeleným pruhem pro nástup cestujících bez jízdenky. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Návrat výše slev na úroveň roku 2018 doporučil NERV.

Vláda bude analyzovat dopady případného dalšího snížení slev ve veřejné dopravě. Novinářům to před dnešním jednáním kabinetu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jedním z návrhů Národní ekonomické rady vlády (NERV) ke snížení deficitu státního rozpočtu bylo vrácení slev na úroveň před rokem 2018.

Slevy ve veřejné dopravě se od dubna snížily ze 75 na 50 procent z jízdného. Slevy mohou dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let, systém se navíc rozšířil o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Slevy jsou ale nadále vyšší než před navýšením, které v roce 2018 schválila vláda Andreje Babiše (ANO). Dříve dosahovaly 25 procent ze standardního jízdného.

Vláda a ministerstvo dopravy chtějí udělat analýzu toho, jak situace vypadá v okolních státech. Podle Kupky je potřeba zamezit tomu, aby další snížení slev ve výsledku znamenalo další související výdaje, nikoli úsporu. „Chceme vyjít vstříc názoru NERV a přinést opravdu poctivou analýzu toho, co by takový krok znamenal,“ řekl ministr.

Snížení slev nepřineslo odliv cestujících

Redukce slev měla podle původních odhadů vlády přinést ročně úsporu přes 1,8 miliardy korun. Podle aktuálních odhadů se úspora může blížit až třem miliardám, řekl dnes Kupka. Před covidovou krizí stát za slevy dopravcům vyplatil 5,79 miliardy korun v roce 2019, během krize účet klesl o více než dvě miliardy korun.

Rozhodnutí snížit slevy ze 75 na 50 procent, které letos učinila vláda Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se STAN, podle Kupky přiblížilo ČR zvyklostem v okolních zemích a zrušilo míru populismu, kterou přinesl předchozí kabinet.

Stojím si za tím, že úprava, kterou jsme provedli byla velmi rozumná, odpovědná. Ukázalo se, že neznamenala žádný odliv cestujících z veřejné dopravy,“ dodal Kupka.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových a regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy státem nařízené slevy
383 komentářů