Státu došly peníze na kompenzace slev pro studenty a seniory, výplaty dopravcům se zpozdily

Cestující v autobusu FlixBusu. Pramen: FlixBusCestující v autobusu FlixBusu. Pramen: FlixBus

Účet za slevy výrazně přesáhne čtyři miliardy korun.

Autobusoví a železniční dopravci musejí  čekat o dva týdny déle než obvykle na výplatu kompenzací za státem nařízené slevy. Důvodem je nedostatek peněz v rozpočtu ministerstva dopravy. Vyplývá to z vyjádření ministerstva dopravy. „K prodlení plateb došlo z důvodu vyčerpání prostředků státního rozpočtu na rok 2022 určených na kompenzaci slev,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

K dřívějšímu vyčerpání rozpočtu na slevy došlo i přes to, že ministerstvo od dubna snížilo slevu pro vybrané skupiny cestujících ze 75 na 50 % jízdného. Jde o slevy pro děti, žáky, studenty, seniory a zdravotně postižené. Ke zpoždění došlo v době, kdy má řada dopravců kvůli vysokým nákladům problémy s cash flow.

Peníze ministerstvo zatím našlo. „Schválenou novelou zákona o státním rozpočtu na rok 2022 byl již rozpočet kapitoly Ministerstva dopravy navýšen o 1,2 miliardy korun,“ dodal Jemelka. Letos stát dopravcům vyplatil na kompenzacích zatím 3,87 miliardy korun.

I když došlo ke snížení slevy, roste naopak cena jízdného, ze kterého se pak kompenzace vypočítává. Řada dopravců navíc hlásí více cestujících než před vypuknutím pandemie. Předchozí vláda plánovala na kompenzace v letošním roce poskytnout jen 2,5 miliardy korun. Přitom chtěla nadále nechat slevu 75 %. Škrty slev na 50 % měly státu ušetřit 1,9 miliardy korun.

Ministerstvo slíbilo, že peníze dopravcům vyplatí co nejdříve. „Bezprostředně jsme zahájili administraci plateb do informačního systému státní pokladny tak, aby finanční prostředky v následujících dnech odešly na účty dopravců. Opožděné platby jsou v prodlení přibližně do dvou týdnů, přičemž měsíční platby dopravcům se pohybují ve výši cca 400 milionů Kč,“ dodal Jemelka

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy státem nařízené slevy
73 komentářů