V Bonnu vyjela do zkušebního provozu první tramvaj od Škody

Tramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB BonnTramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB Bonn

Tramvaje od Škody mají postupně v Bonnu nahradit tramvaje z 90. let.

Dopravní podnik v Bonnu začal se zkušebním provozem s první z 28 tramvají ForCity Smart Bonn (41T). Tramvaje musejí v Bonnu najet potřebný počet kilometrů bez cestujících jen se zátěží, než se dostanou do provozu i s cestujícími.

Bonn tento týden oficiálně představil nové tramvaje veřejnosti. „Nové tramvaje jsou důležitou součástí proměny mobility v Bonnu,“ říká generální ředitelka Anja Wenmakers, generální ředitelka SWB Bus und Bahn. Mají být v provozu kompletně na elektřinu z obnovitelných zdrojů. „Díky atraktivnímu designu, modernímu vybavení a nejnovějším technologiím mají potenciál nadchnout pro veřejnou dopravu více lidí,“ dodala Wenmakers.

Celá zakázka má být dokončena v létě 2024. Dopravní podnik si původně objednal 26 vozidel, využil už i současně část opce na 12 tramvají: zatím objednal další dvě.

Tramvaje pro Bonn jsou obousměrné tříčlánkové a nízkopodlažní s otočnými podvozky. S délkou 30 metrů pojmou 180 cestujících. Mimo jiné budou vybaveny kamerovým systémem. Součástí zakázky, jejíž hodnota může dosáhnout až čtyři miliardy korun, jsou i dodávky náhradních dílů po dobu 25 let.

Bonnský dopravní podnik provozuje tramvaje na třech linkách, ve městě jezdí tramvaje z první poloviny 90. let od firmy Duewag. Od nových tramvají si dopravní podnik slibuje výrazné snížení nákladů na údržbu a zvýšení spolehlivosti.

Tramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB BonnTramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB BonnNová tramvaj Škoda pro Bonn. Pramen: Škoda GroupNová tramvaj Škoda pro Bonn. Pramen: Škoda GroupNová tramvaj Škoda pro Bonn. Pramen: Škoda GroupNová tramvaj Škoda pro Bonn. Pramen: Škoda GroupNová tramvaj Škoda pro Bonn. Pramen: Škoda GroupTramvaj 41T pro Bonn. Foto: PMDPTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: APB PlzeňTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: APB PlzeňTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda Transportation
Tagy Dopravní podnik Bonn Škoda ForCity Smart Bonn (41T) Škoda Group Škoda Transportation
6 komentářů