V Plzni začne jezdit na zkoušku nová tramvaj pro Bonn

Tramvaj 41T pro Bonn. Foto: PMDPTramvaj 41T pro Bonn. Foto: PMDP

Testování v ulicích Plzně potrvá zhruba dva měsíce.

Na kolejích Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) začne příští týden testování nové tramvaje Škoda 41T. Plzeňská Škoda Group dokončila první tramvaj ze série letos v srpnu. Jezdit bude následně v německém Bonnu, tamní dopravní podnik si koncem roku 2019 v Plzni objednal 26 tramvají.

Zahájení testování oznámil PMDP na svém facebookovém profilu, kde se pustil i do srovnání s tramvají 40T, která již jezdí v barvách plzeňského dopravce. Upozornil, že jde o zcela odlišnou tramvaj. „Liší se koncepcí uspořádání článků (dva krajní články mají po dvou podvozcích a střední je nesen), dále je vůz uzpůsoben požadavkům německého drážního úřadu. Tramvaj 41T má například třetí čelní světlomet, je zde použita odlišná logika ovládání dveří pro cestující, vybavení vozidla a provedení sedaček reflektuje požadavky dopravního podniku Bonn a vůz je také v barevném provedení dle tamních standardů,“ vypočítávají PMDP.

Tramvaje pro Bonn jsou obousměrné tříčlánkové a nízkopodlažní s otočnými podvozky. S délkou 30 metrů pojmou 180 cestujících. Mimo jiné budou vybaveny kamerovým systémem. Součástí zakázky, jejíž hodnota může dosáhnout až čtyři miliardy korun, jsou i dodávky náhradních dílů po dobu 25 let.

Bonnský dopravní podnik provozuje tramvaje na třech linkách, ve městě jezdí tramvaje z první poloviny 90. let od firmy Duewag. Od nových tramvají si dopravní podnik slibuje výrazné snížení nákladů na údržbu a zvýšení spolehlivosti.

Pro skupinu Škoda Transportation není zakázka pro Bonn jediným velkým tramvajovým úspěchem v Německu. Celkem osmdesát tramvají zamíří v příštích letech i na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg, kde tramvaje provozuje dopravce rnv (Rhein-Neckar-Verkehr).

Tagy 41T Dopravní podnik Bonn Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Škoda Group
12 komentářů