V Blansku byl otevřen nový most přes Svitavu a koridor, zatím jen pro motoristy

Nový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMKNový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMK

Provoz po mostě bude po otevření veden jako provizorní přes staveniště. Průjezd probíhající stavbou bude omezen na 30 km/h.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) vpustila dnes odpoledne silniční provoz na nový most přes řeku Svitavu a železniční koridor v Blansku. Most za 264 milionů korun je největší letošní silniční investicí kraje. Stavbu provádí Metrostav DIZ.

„Veškerá ranní doprava, i ta autobusová, již bude navedena na novou trasu,“ uvedl ředitel SÚS JMK Roman Hanák.

Nový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMKNový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMKNový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMKNový silniční most, Blansko. Pramen: SÚS JMKNový silniční most, Blansko. Autor: Michal Záboj/Město Blansko

Most spojuje ulici Svitavská na levém břehu řeky s průmyslovou zónou na Starém Blansku. Celková délka nosné konstrukce je 158,4 metru. Výška mostu nad terénem je devět metrů, výška oblouku dvanáct metrů. Z důvodu prostorových podmínek je situován ve směrovém i výškovém oblouku.

Provoz po mostě je veden jako provizorní přes staveniště. Průjezd probíhající stavbou bude omezen na 30 km/h, kvůli dokončovacím pracím most zůstane i nadále uzavřen pro pěší. Stavbaři ještě dodělávají chodníky a veřejné osvětlení, zcela hotovo má být v březnu.

Na stávající dopravní síť je novostavba napojena pomocí okružních křižovatek, a to z jedné strany od ulice Svitavské (II/374 ) a z druhé strany od ulice Brněnské (III/37937). Stavba začala v červenci loňského roku, mimo jiné nahradila úrovňový železniční přejezd.

Stavba nabrala zpoždění. Při jejím zahájení v červenci 2021 se mluvilo o tom, že hotovo bude do konce října 2022.

Most využije také nová linka MHD číslo 224, která začne jezdit od úterý a která s centrem propojí Staré Blansko i místní části Olešná a Hořice. Doplní tak stávající linku 152, která nově spojí Blansko s Kuřimí přímo přes Šebrov.

Tagy Blansko Jihomoravský kraj Metrostav DIZ Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje
78 komentářů