Koridor u Brna stál, dálkové vlaky jezdily odklonem přes Havlíčkův Brod

Cestující vlaku EC 575 museli evakuovat hasiči. Autor: Rostislav KolmačkaCestující vlaku EC 575 museli evakuovat hasiči. Autor: Rostislav Kolmačka

Vlak z Prahy do Budapešti (Ex 575) zhruba v 10:00 rozřízl v Blansku výhybku. Nešlo zřejmě o chybu strojvedoucího.

(Aktualizováno 14:20) První koridor dnes dopoledne na Brněnsku zkolaboval. Příčinou byla mimořádná událost, kdy expres z Prahy do Budapešti (EC 575) zhruba v 10:00 rozřízl v Blansku výhybku. Událost se obešla bez vykolejení a bez zranění, cestující z vlaku evakuovali hasiči. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz nešlo o chybu strojvedoucího, nýbrž o špatně postavenou vlakovou cestu. „Na vyšetření příčiny události aktuálně intenzivně pracujeme,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Provoz mezi stanicemi Adamov a Blansko byl zastaven. České dráhy zavedly mezi stanicemi Adamov a Blansko kyvadlovou náhradní autobusovou dopravu, která sloužila cestujícím osobních vlaků.

Dálkové vlaky byly směrovány na odklonovou trasu přes Havlíčkův Brod. Vlak EC 580 Metropolitan jedoucí z Budapešti do Prahy se musel z Adamova vrátit do Brna, odkud byl do stanice Kolín veden po odklonové trase přes Havlíčkův Brod.

Událost výrazně ovlivnila i provoz dalších vlaků. Podle stránek Českých drah k mimořádnostem. byl provoz mezi Blanskem a Adamovem obnoven ve 13:40.

Provoz byl přerušen i na trati 330 Břeclav – Přerov, a to v úseku Lužice – Moravská Nová Ves, kde se nákladní vlak na přejezdu srazil s traktorem. Nikomu se nic nestalo. „Řidič autoškoly byl duchapřítomný a včas vyskočil. Poděkování si ale zaslouží také kolegové z Centrálního dispečerského pracoviště Přerov, kteří rizikovou situaci zaznamenali a strojvedoucího o překážce včas informovali. Díky tomu došlo pouze k ťuknutí. Nákladní vlak převážel zbrusu nová auta a všechna jsou v pořádku,“ hlásí služba Správy železnic Datel. Podle dostupných informací traktor na přejezdu uvízl kvůli poruše. Provoz byl podle stránek ČD obnoven ve 12:20.

Nehoda na přejezdu na trati 330. Pramen: Správa železnic/Datel

Nehoda na přejezdu na trati 330. Pramen: Správa železnic/Datel

Tagy Adamov - Blansko Blansko České dráhy I. koridor Správa železnic
100 komentářů