Ústecký kraj má další stopku na nákup autobusů, nesmí koupit vozy od Zlineru

Nové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého krajeNové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého kraje

Spor o nákup autobusů trvá už téměř dva roky. Poslední verdikt soudu pro krajského dopravce znamená nutnost si dál pronajímat autobusy namísto jejich koupě.

Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) nesmí zatím nakupovat nové autobusy značky Iveco od společnosti Zliner. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl žádosti společnosti SOR Libchavy a zakázal plnění smlouvy.

Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného ve sbírce rozhodnutí soudu, ve kterém žalobě SOR přiznal odkladný účinek. Pro krajem vlastněného dopravce jde o další velkou komplikaci. I když u Krajského soudu uspěl ve sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), rozhodnutí stále není pravomocné. DSÚK si musí dál draze pronajímat autobusy namísto pořízení vlastních.

Na Nejvyšší správní soud se obrátil SOR Libchavy poté, co Krajský soud v Brně zrušil původní rozhodnutí ÚOHS ve věci nákupu celkem 90 autobusů o délce 10,5 metru. Ředitel DSÚK Milan Šlejtr nechce současný stav s nákupem autobusů komentovat. „Důvodem jsou probíhající řízení jak na Nejvyšším správním soudě, tak Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ohledně nedokončených veřejných zakázek,“ dodal Šlejtr.

Nákup autobusů zrušil nejprve Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Krajský soud v Brně ale v září jeho rozhodnutí zrušil. Soud ve svém rozhodnutí konstatoval, že ÚOHS například pochybil ignorováním některých důkazů ze strany krajského dopravce. „Postup ÚOHS v této kauze byl od začátku nezákonný, svévolný a hraničící až se zneužitím úřední pravomoci. Kraj byl tímto svévolným postupem ÚOHS značně poškozen a bude nyní zvažovat své další kroky,“ uvedl kraj v září v tiskové zprávě.

Končící vedení kraje počítalo s tím, že nové autobusy bude mít DSÚK do února příštího roku, radní dokonce schválili dopravci úvěr za 600 milionů korun. DSÚK musela nedávno kvůli námitkám zrušit soutěž na nový pronájem autobusů, bude si muset prodloužit smlouvy se stávajícími dodavateli. Spor o nákup autobusů trvá už téměř dva roky, DSÚK ale stihl dodávku 71 nových vozidel od Scanie.

Tagy Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK Iveco Nejvyšší správní soud SOR Libchavy ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ústecký kraj Zliner
10 komentářů