Úřad odhalil další kartel u zakázek na železniční přejezdy, firmy se přiznaly

Železniční přejezd. Foto: KTA TechnikaŽelezniční přejezd. Foto: KTA Technika

Kartel se týkal zakázky na přejezdy na trati Pňovany - Bezdružice.

Další případ kartelových dohod u zakázek Správy železnic odhalil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Za nedovolené dohody v oblasti veřejných zakázek (tzv. Bid Rigging) udělil pokutu 3,171 milionu korun společnost KTA technika a První SaZ Plzeň. Jde o zakázky na železniční přejezdy.

V krátké době jde o další odhalený a pokutovaný případ manipulace se zakázkami Správy železnic. V tomto případě šlo konkrétně o zakázku na modernizaci přejezdů na trati Pňovany – Bezdružice. „Úřad v rámci správního řízení zjistil, že uvedení soutěžitelé jednali ve vzájemně shodě, když v květnu 2015 koordinovali svou účast a nabídky do zadávacího řízení. Cílem protisoutěžního jednání bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost KTA technika. Sladěné nabídky byly následně skutečně podány,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Kartel v zakázkách Správy železnic řeší i policie, úřad chystá další pokuty

Koordinaci jednání Úřad prokázal zejména prostřednictvím shod v nabídkách a identických metadat u některých dokumentů z nabídek obou soutěžitelů. Obě společnosti se v rámci řízení k porušení zákona přiznaly a následně nepodaly proti rozhodnutí rozklad, rozhodnutí je tedy pravomocné.

Výsledná výše pokut činí 1 670 000 Kč pro společnost KTA technika a 1 503 000 Kč pro První SaZ. Při ukládání pokut úřad vycházel z hodnoty veřejné zakázky, která byla kartelem ovlivněna a jejíž výše činila bezmála 19 milionů korun bez DPH.

„Účastníci řízení splnili podmínky pro narovnání, za což jim byly sníženy pokuty o 20 %. Soutěžiteli První SaZ byla nadto pokuta snížena díky zavedení efektivního compliance programu. U společnosti KTA technika Úřad vyhodnotil předložené informace a dokumenty jako nedostatečné k prokázání zavedeného compliance programu v oblasti hospodářské soutěže a pokutu v tomto případě nesnížil,“ dodal Švanda.

Tagy KTA Technika První SaZ Plzeň Správa železnic ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
20 komentářů