ÚOHS po stížnosti Hyundai potrestal ministerstvo vnitra za soutěž na policejní auta

Předávání policejních vozů Škoda Octavia v roce 2015. Foto: Škoda AutoPředávání policejních vozů Škoda Octavia v roce 2015. Foto: Škoda Auto

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval 50 tisíci korunami ministerstvo vnitra za chyby v soutěži na dodávku nových policejních

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval 50 tisíci korunami ministerstvo vnitra za chyby v soutěži na dodávku nových policejních vozů v hodnotě až 2,25 miliardy korun.  Vyhověl tak stížnosti společnosti Hyundai Motor Czech, která se na úřad obrátila.

Vyplývá to z již pravomocného rozhodnutí, které ÚOHS zveřejnil na svých stránkách. Rozklad ministerstva vnitra předseda ÚOHS Petr Rafaj zamítl.  Na rozdíl od jiného tendru ministerstva vnitra na 620 terénních aut pro policii ale úřad tentokrát soutěž nezrušil.

Pokutu ÚOHS udělil za to, že se ministerstvo vnitra podle jeho názor nedostatečně vyjádřilo k některým námitkám Hyundai k zadávací dokumentaci. Hyundai se nelíbil například požadavek na využitelný objem zavazadlového prostoru při vybavení vozidla nabídnutým rezervním kolem nejméně 500 litrů, podle korejské značky jde o nepřiměřený požadavek v kategorii aut sedan/hatchback. Ministerstvo to vysvětlilo tím, že velikost kufru určovalo i podle toho, že v něm má být schránka na dlouhé zbraně a další výbavu.

Hyundai napadl i požadavek, aby bylo u kategorie aut sedan /hatchback provedení karoserie pětidveřové s víkem zadních dveří včetně zadního okna zasahujícím až ke střeše. „Nepřípustným způsobem zvýhodňuje výrobce škoda Auto a jeho model Škoda Octavia, který je typickým představitelem této kategorie vozidel, přičemž ze soutěže o veřejnou zakázku jsou vyloučeny ostatní čtyřdveřové sedany a bezdůvodně jsou vyloučena též víceúčelová vozidla a vozidla typu kombi,“ uvedl Hyundai ve stížnosti. Nelíbil se mu ani požadavek, aby nabídl vozidla s modrou nemetalickou barvu. Podle Hyundai toto omezuje hospodářskou soutěž.

ÚOHS ani tak neřešil samotné námitky jako jejich vypořádání, podle ÚOHS bylo nedostatečné.

Kdy bude celá soutěž ukončena vybráním vítězné nabídky a zda to vůbec někdy bude, není jasné. Ministerstvo vnitra na základě rozhodnutí ÚOHS znovu vypořádalo námitky Hyundai, ale ani to nestačilo. Případ je tak opět u ÚOHS. „Vzhledem k tomu, že stěžovatel (Hyundai, pozn. redakce) nepovažoval nové rozhodnutí ministerstva vnitra o jím podaných námitkách za učiněné v souladu se zákonem, podal opět návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele u ÚOHS,“ potvrdila Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na až 2500 nových policejních aut loni v březnu. Jde o rámcovou smlouvu s hodnotou až 2,25 miliardy korun. Stát v zakázce neřeší jen cenu (tvoří jen 35 % váhy při hodnocení), ale také náklady na provoz. Dalších 35 % tvoří reálná spotřeba testovaných typů vozidel, po 7,5 % cena předepsaných servisních prací po dobu životnosti včetně předepsaného materiálu (životnost 220.000 km; 7 let) a cena vyjmenovaných náhradních dílů. Desetiprocentní váhu má ukazatel jízdních vlastností, cena vybavení servisů 5 %.

Tagy Hyundai Motor Czech Ministerstvo vnitra Policejní vozy Policie ČR
10 komentářů