Elektromobily pro stát dodá Hyundai, uspělo v obou částech tendru za tři čtvrtě miliardy korun

Výroba elektromobilů Hyundai Kona v Nošovicích. Pramen: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba elektromobilů Hyundai Kona v Nošovicích. Pramen: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Největší balík aut si podle zadávací dokumentace má převzít Správa železnic, a to až 400 kusů.

Společnost Hyundai Motor Czech vyhrála zatím největší státní zakázku v Česku na dodávku elektromobilů.  Ministerstvu financí dodá elektromobily Kona ve dvou různých verzích v hodnotě až 736 milionů korun.

Vyplývá to z informací v registru smluv. Větší kontrakt se týká aut Kona EV Power v hodnotě 423 milionů korun bez DPH s výkonem 150 kW. Druhý se týká stejného modelu ve verzi Eco s výkonem 100 kW v hodnotě 313 milionů korun bez DPH. Cena za jednotlivá auta je anonymizována. Stát očekával v podmínkách soutěže odběr maximálně 386 vozidel v kategorii 2 EV a 325 v kategorii 1 EV. Ministerstvo zatím nezveřejnilo ani zprávu zadavatele o tom, kdo další se přihlásil.

Podle informací v zadávací dokumentaci mají nová auta zamířit některým ministerstvům, úřadům i městům a obcím. Pro stát je výhodnější, když soutěží větší balík vozidel najednou, než když jednotlivé organizace vybírají dodavatele zvlášť. Největší balík aut si podle zadávací dokumentace má převzít Správa železnic – 400 kusů. Jde o rámcovou smlouvu, organizace nemusí všechna auta odebrat.

Vypsání soutěže předcházely takzvané předběžné tržní konzultace, kterých se zúčastnily automobilky Renault, Škoda Auto, Hyundai a Ford. V hodnocení měla 90 % váhu cena, 7 % pak dojezd vozidla a 3 % možnost dobíjení ve třech fázích 400 V.

Stát se k nákupu elektromobilů zavázal v Národním akčním plánu čisté mobility, který ale dosud příliš neřešil. Zatím poslední velká zakázka z oblasti alternativních pohonů se týkala dodávky plug-in hybridů od Škody Auto.

Hyundai Kona se vyrábí v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Tagy HMC Hyundai Kona Hyundai Motor Czech ministerstvo financí
27 komentářů