Umbrella míří k velké zakázce v Ústeckém kraji, vyhrála soutěž na tři oblasti

Setra LE v barvách Umbrelly. Foto: UmbrellaSetra LE v barvách Umbrelly. Foto: Umbrella

V soutěži bylo v každém provozním souboru nejméně pět dopravců, vítěz získá desetiletou smlouvu.

Společnosti Umbrella Coach & Buses a Umbrella City Lines míří po Pardubickém kraji k další zakázce na zajištění autobusové dopravní obslužnosti v jiném kraji. V celkem třech soutěžích Ústeckého kraje ji radní vybrali jako vítěze. Běží ještě lhůty na odvolání.

Jde konkrétně o zakázky na Chomutovsku, oblasti Kadaň – Žatec a Mostecké pánvi. „Rada rozhodla o výběru dodavatele a o uzavření smlouvy s těmito firmami. Podaly ekonomicky nejvýhodnější nabídku,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Ve třech provozních souborech hledá kraj dopravce s předpokládaným ročním nájezdem v součtu kolem 3,8 milionu kilometrů. Při trvání deset let a dosažených cenách je hodnota všech kontraktů přes miliardu korun.

Ve všech soutěžích byla pětice soutěžících: kromě Umbrelly ještě Arriva, ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport, Autobusy Karlovy Vary ze skupiny Z-Group Bus a pod názvem BL 17 skupina BusLine. V jednom souboru se hlásila Autobusová doprava Podbořany.

Umbrella nabídla v soutěži, ve které jsou požadovány nové nízkopodlažní autobusy, ceny od 32,94 Kč do 35,92 Kč. Smlouvy jsou brutto, riziko jde za objednatelem. Dosažená cena v soutěži je výrazně nižší, než za kolik se jezdí v jiných částech Ústeckého kraje. Nejdražší je pro kraj provoz zajišťovaný vlastní firmou. Dopravní společnost Ústeckého kraje si účtuje kolem 48 korun za kilometr. Poslední soutěž v Ústeckém kraji dopadla vítězstvím Autobusů Karlovy Vary na Vejprtsku s cenou 32,68 Kč za kilometr.

Nejde ale o úplně porovnatelný údaj. Pod 40 korun za kilometr se dostaly v posledních třech soutěžích všechny firmy. Důvodem jsou i velké kilometrové proběhy, díky kterým se fixní náklady rozpouští na vyšší počet kilometrů než v jiných oblastech.

Ve všech třech oblastech jezdí Autobusy Karlovy Vary. Dopravci ze skupiny Zdeňka Zemka končí smlouva v červnu příštího roku.

Umbrella je v české závazkové dopravě nováčkem. Letos od února provozuje MHD v Jablonci nad Nisou, kde ale smlouva končí v roce 2023. Nedávno získala první velkou zakázku pro Pardubický kraj. Majitelem firmy je Pavel Steiner.

Výsledky soutěže

Chomutovsko – 35,92 Kč/km, celkem 1,127 milionu kilometrů ročně
Mostecká pánev 35,88 Kč/km, celkem 1,059 milionu kilometrů ročně
Kadaň – Žatec 32,94 Kč/km, celkem 1,6 milionu kilometrů ročně

Tagy Doprava Ústeckého kraje Umbrella Umbrella City Lines Umbrella Coach & Buses Umbrella Mobility Ústecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Ústeckého kraje
39 komentářů