Umbrella má další úvěr se státní garancí, použije ho na rozvoj

Autobusy Umbrelly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Foto: UmbrellaAutobusy Umbrelly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Foto: Umbrella

Umbrella chce peníze použít na rozvoj firmy, lákají ji krajské autobusové soutěže.

Společnost Umbrella Coach & Buses získala další úvěr se státní garancí z programu Covid Plus. Od Oberbank si půjčila 100 milionů korun na 6 let. Devadesát procent hodnoty úvěru zajistí státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Vyplývá to z kontraktu zveřejněného v registru smluv.

Umbrella už v srpnu získala úvěr ze stejného programu ve výši 120 milionů korun od České spořitelny, který byl určen na vykrytí nezbytných provozních potřeb v souvislosti s koronavirovou krizí. Úvěr řádně splácí. „Tento nový úvěr použijeme na další rozvoj firmy a investice do vozového parku i do zázemí společnosti,“ řekl jednatel a majitel Umbrelly Pavel Steiner.

Dopravce, který je v Česku známý hlavně jako partner FlixBusu, tento týden vstoupil výrazně i na tuzemský trh závazkové dopravy, když převzal provoz MHD v Jablonci nad Nisou. Steiner se netají tím, že ho začínají zajímat i soutěže krajů na provoz autobusů.

Už předloni Umbrella rozšířila svůj byznys z dopravce pro FlixBus a incoming ještě na městskou a meziměstskou dopravu na severu Německa. Podle Steinera se kvůli koronaviru investiční a rozvojové plány posunou o dva až tři roky. Letos firma chtěla otevřít novou pobočku v Paříži.

Umbrella byla prvním dopravcem, který garantovaný úvěr z programu Covid Plus získal. Loni na podzim se stát zaručil i za půjčku společnosti RegioJet. Program Covid Plus původně pro dopravce vůbec nebyl určený. I po tlaku letecké společnosti Smartwings nakonec stát umožnil přihlásit se do něj i firmám z oboru dopravy a cestovního ruchu. Smartwings dosud žádost nepodaly.

 

Tagy COVID Plus EGAP Exportní garanční a pojišťovací společnost Umbrella Coach & Buses
10 komentářů