RegioJet získal státní záruku za úvěry v hodnotě 375 milionů korun, peníze použije na expanzi

Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dva úvěry od České spořitelny jsou na tři a pět let, stát je zajistí z 80 procent.

RegioJet je druhým dopravcem, který dosáhl na státní garance z programu Covid Plus. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se zaručila za jeho úvěry ve výši 375 milionů korun do výše 80 %. Peníze chce RegioJet použít na další expanzi.

Uzavření smluv vyplývá z registru smluv. Jde o dva úvěry, oba u České spořitelny. Menší je na 120 milionů korun se zárukou na tři roky, větší na 255 milionů korun se zárukou na pět let.

RegioJet je po společnosti Umbrella Coach & Buses zatím druhým dopravcem, který na úvěr se státní zárukou dosáhl. Stát bude ručit dopravci až do výše 80 % úvěru.

„Právě důraz na další růst a rozvoj je pro RegioJet cestou, jak se vypořádat s negativními dopady pandemie covid-19. Růst přitom RegioJet plánuje jak z hlediska rozšiřování provozu, tak například v oblasti investic do vozového parku, inovací a větší míry digitalizace provozu a služeb. Získání záruk ukazuje také na vysokou důvěryhodnost, které se RegioJet a jeho rozvojové plány těší na finančním trhu,“ uvedla firma v prohlášení.

Nákup dalších vozů, digitalizace a nové linky

Záruka není přímá finanční pomoc, ale garanční podpora. RegioJetu umožnila snazší a rychlejší přístup k úvěrovému financování v této krizové době. Česká spořitelna jako banka stále nese riziko v podobě 20 % hodnoty úvěru. „Jedná se o jediný nástroj speciální podpory, který RegioJet jako železniční dopravce zajišťující základní dopravní obslužnost v České republice získal. Žádná další cílená pomoc státu do osobní železniční dopravy v České republice zatím nesměřovala,“ dodala firma v prohlášení. RegioJet spolu s dalšími dopravci prosazuje, aby stát dopravcům ulevil osvobozením od placení poplatku za dopravní cestu.

Firma chce peníze použít na expanzi, zejména na nákup dalších vozidel, inovace a digitalizaci i rozvoj nových spojení. RegioJet například aktuálně zakoupil dalších 11 vozů pro své dálkové vlaky, které hodlá využít jak pro stávající, tak i nové spoje, které plánuje otevřít například do Polska a na Ukrajinu. Firma počítá s tím, že od 13. 12. se jízdní řád vrátí opět k plnému spojení.

Z programu Covid Plus mohou žádat o podporu firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun, maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) garantuje 80 procent jistiny.

Tagy Česká spořitelna COVID Plus EGAP Exportní garanční a pojišťovací společnost RegioJet Top
95 komentářů