Úbytek cestujících ve vlacích a autobusech pokračoval i v době bezrouškové, ukazují statistiky

Lokomotiva Vectron v čele dálkového vlaku ČD. Pramen: České dráhyLokomotiva Vectron v čele dálkového vlaku ČD. Pramen: České dráhy

Data za třetí čtvrtletí ukazují, že lidé jezdili na kratší vzdálenosti.

Železniční a autobusoví dopravci zaznamenali velký úbytek počtu cestujících i během zřejmě loni nejpříznivější části roku pro cestování. Během třetího čtvrtletí ubylo ve vlacích v meziročním srovnání více než pětina cestujících, v autobusech pak došlo k poklesu o zhruba 15 %.

Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo dopravy na svých stránkách. Dopravci přitom o prázdninách mluvili jak o období, kdy se díky omezeným výjezdům českých občanů do zahraničí počet cestujících do vlaků i autobusů vrátil prakticky na úroveň před koronavirovou krizí. Do třetího čtvrtletí ale spadá kromě července i srpna září, kdy již začala být ve vlacích a autobusech opět povinná rouška. To řadu lidí od cest odradilo.

Zatímco v meziročním srovnání klesla více autobusová doprava, za třetí čtvrtletí vykázala větší pokles železnice. Vlaky přepravily celkem 39 milionů cestujících, což je meziroční propad o 20,5 %. Přepravní výkon klesl o více než 27 %. To ukazuje, že lidé vlakem jezdí na kratší vzdálenosti než v minulosti. Počtem cestujících se železnice propadla ale méně než letecká doprava. Zatímco letecký provoz klesl na úroveň přelomu tisíciletí, vlaky byly ve třetím čtvrtletím počtem pasažérů na úrovni roku 2010. Za prvních devět měsíců počet cestujících spadl o 28,8 %.

Autobusy ve třetím čtvrtletí přepravily 66,5 milionu cestujících, což je pokles o 15 %. Za celý rok je pokles o 29,4 %. I autobusy jezdili lidé na kratší vzdálenosti: přepravní výkon, který je součinem počtu cestujících a ujetých kilometrů jen mezi červencem a zářím klesl o 36 %, za celý rok o 41 %. Podle očekávání nejvíce propadla nepravidelná doprava a mezinárodní autobusová doprava.

Čísla za poslední čtvrtletí zveřejňuje ministerstvo na konci března. Podle informací od dopravců došlo v závěru roku k ještě většímu propadu než během letních měsíců.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru statistiky dopravy
67 komentářů