U Svitav vznikne nový most přes budoucí D35, ŘSD ho postaví kvůli omezení na koridoru

Vizualizace budoucího železničního mostu přes D35. Foto: ŘSDVizualizace budoucího železničního mostu přes D35. Foto: ŘSD

Díky koordinaci dvou státních investorských organizací odpadne problém s další výlukou za pár let.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo zakázku na stavbu nového železničního mostu na trati Brno – Česká Třebová. Chce se tak vyhnout komplikacím při stavbě dálnice D35 v příštích letech v okolí Svitav a využít chystaného omezení provozu na trati Česká Třebová – Brno od prosince letošního roku.

Zakázka je zveřejněná na profilu zadavatele, odhadovaná cena je 137 milionů korun. I když má být most hotový příští rok, řidiči po dálnici budou jezdit podle aktuálních odhadů v roce 2025. Díky koordinaci ŘSD a Správy železnic ale nebudou muset stavební firmy znovu za pár let trať zavřít kvůli jeho výstavbě.

Podle informačního letáku má ŘSD již na most stavební povolení, v nejbližších dnes podá žádost o povolení pro zbývající část D35 v úseku Janov – Opatovec.

Úsek D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

Úsek D35 Janov – Opatovec. Foto: ŘSD

ŘSD odhaduje náklady na 11,7 kilometru dlouhý úsek na 4,34 miliardy korun. Detailnější informace o celém úseku jsou v informačním letáku.

Správa železnic v daném úseku tratě nepočítá s žádnými úpravami, provoz zde ale od konce příštího roku výrazně poklesne v souvislosti s opravou trati mezi Brnem a Adamovem, kde dojde dočasně k úplnému zastavení provozu. V úseku ze Svitav do České Třebové budou vlaky jezdit v době výstavby po provizorním jednokolejném mostě.

Tagy Česká Třebová -Brno D35 D35 Janov - Opatovec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Správa železnic
45 komentářů