První úsek části D35 u Svitav postaví Strabag Rail. Most pro železniční koridor překlene budoucí dálnici

Vizualizace budoucího železničního mostu přes D35. Foto: ŘSDVizualizace budoucího železničního mostu přes D35. Foto: ŘSD

ŘSD a Správa železnic využijí pro stavbu mostu omezení provozu na trati mezi Českou Třebovou a Brnem.

Společnost Strabag Rail získala zakázku na stavbu první etapy dalšího úseku dálnice D35. Poblíž Svitav postaví nový železniční most, který překlene budoucí úsek D35 Janov – Opatovec. Ten se má v celé délce začít stavět v roce 2023.

Vítězství Strabag Rail vyplývá z informací v registru smluv. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za most zaplatí 154 milionů korun, o 18 milionů korun více, než byla odhadovaná cena. V soutěži bylo podle písemné zprávy zadavatele celkem osm nabídek.

V rámci stavby dojde k vybudování železničního mostu na trati Brno – Česká Třebová v kilometru 233 a k výstavbě provizorních a definitivních objektů železničního svršku a spodku, nástupiště železniční zastávky Svitavy-Lačnov, úpravám trakčního vedení, silových kabelů, zabezpečovacího zařízení, sdělovacích kabelů a osvětlení zastávky.

Správa železnic a ŘSD koordinovaly tuto stavbu na dobu, kdy je na trati výrazně omezen provoz kvůli modernizaci úseku z Blanska do Brna a dálkové vlaky přetrasovány na trať přes Havlíčkův Brod. Až se bude stavět dálnice v celé délce úseku Janov – Opatovec, nebude nutné už provoz na trati omezovat. Během stavby mostu mají vlaky jezdit po provizorním jednokolejném mostě.

Úsek D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

Úsek D35 Janov – Opatovec. Foto: ŘSD

Podle informačního letáku má ŘSD již na most stavební povolení, před několika týdny podalo žádost o stavební povolení pro celý úsek. ŘSD odhaduje náklady na 11,7 kilometru dlouhou část na 4,34 miliardy korun. Detailnější informace o celém úseku jsou v informačním letáku.

Tagy Česká Třebová -Brno D35 D35 Janov - Opatovec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Správa železnic Strabag Rail
37 komentářů