Týden bez „mama taxi“. Do kampaně za přirozený pohyb se letos zapojí 100 tisíc školáků

Situace 1. září 2021 před jednou z brněnských škol. Foto: Michal DoleželSituace 1. září 2021 před jednou z brněnských škol. Foto: Michal Doležel

Do projektu se letos zapojilo více škol i dětí.

Po celé republice dnes začala výzva Pěšky do školy. Má za cíl zaktivizovat české školáky k pravidelnému přirozenému pohybu, kterého mají málo. Do akce se zapojilo letos 430 škol a 100 tisíc dětí, více než loni.

Akce pořádaná organizací Pěšky městem v rámci Evropského týdne mobility má ukázat, že jsou i jiné způsoby dopravy do školy než s rodiči osobním autem. Takovému zvyku se začalo přezdívat „mama taxi“.

Martin Musálek z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy upozornil, že děti mají mít pro zdravý vývoj hodinu pohybu denně. Tolik ho má ale jen zhruba pětina. „Rodiče nelení odvézt ratolest do školky nebo školy autem třeba jen čtyři sta metrů s argumentem, že to mají po cestě. Byť za tím často skrývají obavy o bezpečí svých dětí. Přitom ranní procházka nebo jízda do školy na kole je pro děti tím nejlepším tréninkem pro jejich tělo i mozek. Už dvacetiminutová procházka výrazně zvyšuje výkonnost našeho mozku.“ uvedl Musálek.

Projekt kromě fyzické, psychické i sociální výhody přirozeného pohybu při cestě do a ze škol upozorňuje i na nutnost řešení dopravních situací v okolí škol. Díky projektu si zřizovatelé škol mohou vyzkoušet dočasná dopravní řešení v podobě uzavírek ulic před školním vyučováním, tzv. školní ulice, které následně mohou implementovat jako žádoucí trvalá řešení.

„Pěší doprava je nejen nejekologičtějším, ale i pro tělo nejpřirozenějším pohybem. Jednotlivé projekty organizace Pěšky městem jsou propojené tak, aby dnešní školáci mohli ve své dospělosti žít ve městech, kde mohou bez bariér a nekvalitního ovzduší chodit pěšky – ideálně aby vše důležité bylo v dosahu patnáctiminutové procházky. A aby na tento pohyb byli zvyklí už ze školních lavic. Přestože je pro nás pěší doprava stěžejní, podporujeme i jiné formy udržitelné mobility, proto děti mohou v týdnu od 18. září vyrazit do školy i na kole, na koloběžce, skateboardu nebo s využitím hromadné dopravy,“ dodává k projektu jeho hlavní koordinátorka Marie Čiverná.

Tagy Pěšky do školy
233 komentářů