Trpký konec šéfa Qantas. Po nových skandálech odchází z vedení dopravce okamžitě

Šéf Qantas Alan Joyce během letu z New Yorku. Foto: James D Morgan/QantasŠéf Qantas Alan Joyce během letu z New Yorku. Foto: James D Morgan/Qantas

Joyce končí po 15 letech v čele největších australského dopravce.

Australský dopravce Qantas bude mít od zítřka poprvé ve více než stoleté historii v čele ženu. Dosavadní finanční ředitelka Vanessa Hudson se funkce ujme nečekaně o dva měsíce dříve. Dlouholetý šéf Qantas Alan Joyce oznámil, že nejvyšší post opustí předčasně kvůli novým skandálům týkajících se největších australských aerolinek.

„Pozornost, která je v poslední době věnována Qantasu a krokům učiněných v minulosti, mi ukázala, že firma se potřebuje posunout dopředu s novým vedením. Proto odcházím předčasně,“ řekl Joyce, který Qantas vedl 15 let a ve firmě působil 22 let. Odchod oznámil jen krátce po zveřejnění rekordního pololetního zisku.

Vysoký profit ale není důvodem konce. Zatím posledním „průšvihem“ je zjištění australské obdoby České obchodní inspekce (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC). Ta zahájila s dopravcem správní řízení kvůli tomu, že během pandemie prodával letenky na lety, o kterých věděl, že se neuskuteční. V Austrálii se v posledních letech současně řeší velmi vysoké ceny letenek, které jsou částečně způsobeny nedostatečnou konkurencí a velmi aktivní obranou úřadů před větší expanzí zahraničních dopravců na mezinárodní trasy.

Firma se dostala současně do hledáčku médií i kvůli hromadné žalobě zákazníků za propadnutí věrnostních bodů během pandemie nebo kritice za propouštění během pandemie koronaviru.

Nová šéfka je ve firmě od roku 1994

„Odkazem Qantas Alana Joyce je značka, která je nyní synonymem pro nízké platy, nejistou práci, nelegální propouštění a okrádání spotřebitelů,“ uvedl v prohlášení labouristický senátor Tony Sheldon, bývalý šéf Odboru pracovníků v dopravě.

Nová šéfka Qantas pracuje ve firmě od roku 1994. Ve firmě prošla například pozicí ředitelky zákaznického servisu nebo finanční ředitelky, kterou je do dneška. V Qantasu se vedení nestřídá často, za 103 let existence dopravce stálo v čele firmy dosud jen dvanáct lidí. Joyce firmu provedl úspěšně koronavirem a rozběhl projekt ultradálkových letů Project Sunrise.

Dozorčí rada výběr Vanessy Hudson vysvětlila tím, že má za sebou tři desítky let rozsáhlých zkušeností v oboru. „Za posledních pět let se podílí aktivně na celé strategii firmy a její zvládnutí financí během pandemie koronaviru bylo vynikající. Podílela se i na výběru nových letadel,“ uvedla dozorčí rada.

Joyce chtěl odejít původně už dříve, na žádost dozorčí rady si ale svůj mandát nechal prodloužit během pandemie koronaviru.

Vanessa Hudson. Foto: Qantas
Tagy Alan Joyce Qantas Vanessa Hudson
5 komentářů