Qantas poprvé v historii povede žena, Joyce odchází z čela po téměř patnácti letech

A350-1000 pro ultradálkové lety. Foto: QantasA350-1000 pro ultradálkové lety. Foto: Qantas

Nová šéfka aerolinek je u dopravce téměř třicet let, posledních pět roků jako finanční ředitelka.

Největší australský letecký dopravce změní od listopadu své nejvyšší vedení. Po celých patnácti letech odchází z čela jeden z nejvýraznějších manažerů v oboru Alan Joyce. Nahradí ho dosavadní finanční ředitelka Vanessa Hudson.

Změnu dnes oznámil Qantas v tiskové zprávě. V Austrálii půjde o druhou ženu v letectví na nejvyšším postu. Druhého největšího leteckého dopravce v zemi, společnost Virgin Australia, vede od roku 2020 Jayne Hrdlicka. Ženy v čele leteckých společností jsou spíše výjimkou, přesto se situace v posledních letech mění. Nizozemského dopravce KLM vede od července 2022 Marjan Rintel.

Hudson pracuje v Qantas od roku 1994. Ve firmě prošla například pozicí ředitelky zákaznického servisu nebo finanční ředitelky, kterou je nyní.

Vanessa Hudson. Foto: Qantas

Vanessa Hudson. Foto: Qantas

V Qantasu se vedení nestřídá často, za 103 let existence dopravce stálo v čele firmy dosud jen dvanáct lidí. Alan Joyce oznámil, že odejde z funkce v listopadu 2023. Firmu provedl úspěšně koronavirem a s rozběhnutým projektem ultradálkových letů Project Sunrise.

Dozorčí rada výběr Vanessy Hudson vysvětlila tím, že má za sebou tři desítky let rozsáhlých zkušeností v oboru. „Za posledních pět let se podílí aktivně na celé strategii firmy a její zvládnutí financí během pandemie koronaviru bylo vynikající. Podílela se i na výběru nových letadel,“ uvedla dozorčí rada. Hudson ve svém prohlášení uvedla, že firmu přebírá ve velmi dobré kondici.

Joyce chtěl odejít původně už dříve, na žádost dozorčí rady si ale svůj mandát nechal prodloužit během pandemie koronaviru.

Tagy Alan Joyce Qantas Vanessa Hudson
Žádné komentáře