TRAXX pro ČD Cargo má „diamantový“ nátěr, lokomotivy čeká test i v osobní dopravě

Lokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin VoigtLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin Voigt

Nové lokomotivy pro ČD Cargo čeká testování i v čele osobních vlaků Českých drah.

Společnost Bombardier Transportation vyjela s první lokomotivou TRAXX MS3 ve speciálním nátěru pro ČD Cargo. Z deseti objednaných strojů budou mít dva jiný nátěr.

Diamantový nátěr má podle výkonného ředitel ČD Cargo Tomáše Tótha připomínat, že lokomotiva je „diamantem na kolejích“, tedy aktuálně v Evropě nejmodernější lokomotivou. Největší tuzemský nákladní železniční dopravce chystá ještě druhý speciální nátěr, který zatím firma nezveřejnila. Má odkazovat na ekologickou železniční dopravu. Ostatních 8 bude v nátěru, v kterém jezdí první dvě, interně se mu říká zebra.

ČD Cargo má zatím ve zkušebním provozu dvě lokomotivy TRAXX MS3. Už během září by se lokomotivy měly poprvé objevit i v čele osobních vlaků Českých drah. Na konci září by měly proběhnout také zkušební jízdy na Slovensku. V úseku Bratislava – Žilina otestuje i provoz se zabezpečovačem ETCS. Všech deset lokomotiv má ČD Cargo převzít najednou, až bude mít Bombardier schválení k provozu v Česku a v okolních zemích.

Lokomotivy budou provozuschopné v tuzemsku a dále ve všech okolních státech a v Maďarsku, přičemž tento paket zemí lze ještě rozšířit o Slovinsko a Chorvatsko. ČD Cargo chce s dalšími lokomotivami expandovat hlavně do zahraničí.

Více fotografií je na stránkách Railcolornews.com.

Tagy bombardier Bombardier Transportation Bombardier TRAXX MS3 ČD Cargo Top
57 komentářů