Trať na letiště: Správa železnic hledá projektanta úseku Veleslavín – Ruzyně

Budoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín dle návrhu studia idhea architekti. Pramen: SŽ/IPR PrahaBudoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín dle návrhu studia idhea architekti. Pramen: SŽ/IPR Praha

Už před rokem zadala Správa železnic projektování navazujícího úseku, kterým je novostavba trati z Prahy Ruzyně na Letiště Václava Havla.

Správa železnic (SŽ) udělala další dílčí krok v přípravě železničního napojení pražského letiště, když aktuálně vypsala tendr na projektové práce k úseku Veleslavín – Ruzyně. Předpokládaná hodnota zakázky je 135 milionů korun. Vítěz tendru vypracuje dokumentaci pro společné územní a stavební řízení.

Modernizace úseku bude spočívat především v elektrizaci a zdvoukolejnění tratě. Zmizí úrovňové přejezdy a vznikne nová zastávka Praha-Liboc. Ta bude umístěna mezi Brodeckou ulicí a ulicí U Prioru. Stanice Ruzyně se přesune na opačnou stranu Drnovské ulice.

Zahájení stavebních prací se předpokládá podle aktuálního vyjádření SŽ v roce 2025 (ve své interaktivní mapě SŽ nicméně klade dobu výstavby do let 2024 až 2027). Výše nákladů bude podle SŽ známa po dokončení projektové dokumentace.

Budoucí podoba nádraží Veleslavín. Pramen: SŽ/idhea-architekti-dalibor-hlaváčekTrať Veleslavín - Letiště Václava Havla. Pramen: Správa železnicNádraží Veleslavín. Vizualizace dh architekti. Pramen: FB Správy železnicNádraží Veleslavín. Vizualizace dh architekti. Pramen: FB Správy železnicBudoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín dle návrhu studia idhea architekti. Pramen: SŽ/IPR PrahaBudoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín dle návrhu studia idhea architekti. Pramen: SŽ/IPR PrahaBudoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín. Pramen: SŽ

Už před rokem zadala Správa železnic projektování i navazujícího úseku, kterým je novostavba trati z Prahy Ruzyně na Letiště Václava Havla. Zakázku získalo s cenou 110 milionů konsorcium firem AFRY CZ a sesterské švédské AF-Infrastructure. Stavět by se mělo v letech 2024 až 2028. Od srpna 2021 se projektuje i železniční stanice Praha – Letiště Václava Havla, práce provádí Metroprojekt.

Větší potíže má Správa železnic od Veleslavína do centra. Loni v létě ministerstvo životního prostředí vrátilo k dopracování dokumentaci k posouzení vlivu na okolí (EIA). Jde o tunelový úsek Dejvice (mimo) – Veleslavín (mimo), jehož příprava se neustále protahuje.

Naopak čtyřmiliardová modernizace mezi Bubny a Výstavištěm byla letos v lednu zahájena.

Tagy Správa železnic trať na letiště Veleslavín (včetně) - Ruzyně (včetně)
49 komentářů