Tramvajový svátek v Liberci. Představí se vůz pro Zwickau, do Jablonce vyjede mimořádně T3M

Tramvaj GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: Libor Hinčica / CegelecTramvaj GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: Libor Hinčica / Cegelec

Modernizace tramvají do Německa běží v Liberci od konce loňského roku, na kolejích se objeví další německé vozy.

Společnost Cegelec představí poprvé veřejnosti tramvaj GT6M. Tento typ tramvaje aktuálně modernizuje v areálu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) pro dopravní podnik v německém Zwickau (česky také Cvikov). Součástí prezentace budou i další mimořádné jízdy historických tramvají po libereckých kolejích.

Víme, že pro fanoušky veřejné dopravy je přítomnost netradiční tramvaje v Liberci zajímavá. Od počátku jsme proto chtěli, aby bylo možné jim tramvaj ukázat. Díky rozvolnění opatření a vstřícnému jednání s DPMLJ se podařilo dohodnout, že bychom jim mohli tramvaj ukázat a umožnit vyfotografovat v neděli 20. 6. 2021,“ uvedl Miroslav Opa, výkonný ředitel Cegelecu.

Cegelec modernizuje pro společnost SVZ (Städtische Verkehrsbetriebe Zwickau GmbH) celkem dvanáct tramvají typu GT6M z let 1993 a 1994 výrobce AEG, v jejímž rámci je použita mj. nová elektrická část (elektrická výzbroj) zaručující prodloužení životnosti vozidla o dalších min. 16 let. Kromě elektrické části, která je přímým produktem Cegelecu, se na modernizaci vozidel podílí formou subdodávek řada dalších českých společností. V závěru loňského roku se mezi partnery projektu zapojil i DPMLJ, který poskytl Cegelecu své prostory pro provedení části modernizace. Prozatím se podařilo v Liberci dokončit a odeslat zpět k zákazníkovi dvě vozidla. Na třetím vozidle budou zahájeny práce v červnu 2021. Právě tuto tramvaj si bude moci prohlédnout i veřejnost.

T3M mimořádně vyrazí do Jablonce

Na třetí červnovou neděli chystá Cegelec společně s DPMLJ a Boveraclubem představení dalších zajímavých vozů. Již ráno tak vyrazí na trasu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou historická tramvaj typu T3M ev. č. 8106, která byla pro tento účel záměrně převázána pro provoz na úzkém rozchodu kolejí. Ten na trati do Jablonce brzy skončí, chystá se přerozchodování trati na standardních 1435 mm. Tramvaj typu T3M trasu mezi Libercem a Jabloncem projede dvakrát (s odjezdy v 9:30 a 11:30 z terminálu Fügnerova). Od 13:30 do 15:30 poté bude umožněn po skupinkách vstup do areálu vozovny tramvají, kde bude možné vyfotit si modernizovanou tramvaj GT6M pro německého zákazníka, ale také další německé tramvaje, které se v Liberci nacházejí.

Vedle sebe tak bude možné zachytit vůz GT6M pro Zwickau, služební tramvaj typu T4D původem z německé Gery a historickou tramvaj Gotha T2-62 původem z Jeny. „Lidé, kteří navštíví vozovnu, obdrží zdarma také vstupenku do expozice veřejné dopravy Technického muzea, kde jsou k vidění další německé tramvaje, konkrétně tzv. Rekowagen a unikát v podobě vlečného vozu Tatra T2D, který byl vyroben v Praze na Smíchově podle německé dokumentace,“ doplňuje Libor Hinčica, ředitel obchodu a marketingu Cegelecu.

Během výstavy ve vozovně se jednou či dvakrát vzdálí historický vůz Gotha T2-62, který projede trasu do Lidových sadů a zpět do vozovny, takže jednou z německých tramvají se bude možné i svézt.

Soutěž o vstupenky na mimořádné jízdy

Odpoledne následně ještě na meziměstskou trať vyrazí historická souprava tramvají typu 6MT s vlečným vozem přezdívaným „plecháč“. Tyto vozy se už po přestavbě meziměstské tratě do Jablonce nevydají, neboť se nepočítá s jejich úpravou na normální rozchod. Půjde tedy o jednu z posledních příležitostí, jak si zde tyto historické tramvaje ještě vyfotografovat.

„Pro fanoušky jsme připravili jízdní řád a mapu s vytipovanými místy na fotografování. Bohužel však není možné všechny zájemce vypravenými vozidly svézt. O omezený počet jízdenek na spoje vozu T3M i odpolední jízdu historickou soupravou však bude možné soutěžit. Pravidla soutěže společně s jízdním řádem a mapkou s vytipovanými místy na fotografování plánujeme zveřejnit v odborných a zájmových médiích v neděli 6. 6. 2021 ve 20:00,“ dodal Hinčica. Jedním z těchto webů bude Zdopravy.cz.

Tagy Cegelec Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ GT6M
7 komentářů