Cegelec dokončil v Liberci modernizaci první tramvaje GT6M do Zwickau

Nakládka tramvaje GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: CegelecNakládka tramvaje GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: Cegelec

V Liberci projde modernizací ještě dalších osm tramvají.

Společnost Cegelec dokončila modernizaci první tramvaje GT6M pro německé Zwickau (Cvikov) v areálu dílen Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). První tramvaj opustila areál včera.

Cegelec zahájil modernizaci už v roce 2018, kdy vyhrála zakázku na modernizaci 12 vozů dopravce SVZ (Städtische Verkehrsbetriebe Zwickau GmbH). Zakázku získala česká společnost Cegelec ze skupiny Vinci Energies. Cegelec, jenž je nástupnickou společností části podniku ČKD Polovodiče, dodává vozidlům i kompletně novou elektrickou výzbroj.

Zatímco první tři vozy prošly modernizací v Německu, ostatní čekají úpravy v Liberci. Ve Zwickau budou probíhat poslední dokončovací práce (například montáž interiéru, zavázání repasovaných podvozků, dynamické zkoušky atp.) před tím, než bude tramvaj možné zařadit opět do provozu s cestujícími. Také u těchto činností budou přítomni čeští odborníci ze Cegelecu. Volba na Liberec padla i kvůli tomu, že je zde metrový rozchod kolejí.

„Práce na prvním vozidle v Liberci byly ztíženy skutečností, že do Liberce jako první připutoval vůz čísla 901, což je vůbec první tramvaj GT6M, kterou Zwickau v roce 1993 zakoupilo. Šlo tedy o jakýsi prototyp, který se od ostatních dodaných tramvají v řadě na první pohled neviditelných detailů odlišoval. Technická dokumentace tak byla použitelná jen částečně a mnohdy bylo nutné, aby naši technici pátrali, jak bylo zapojení některých součástí provedeno. Musím říct, že jsem nesmírně pyšný na naše pracovníky, že zvládli tuto nelehkou práci v termínu,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Cegelec Miroslav Opa.

Do Liberce na konci ledna dorazila ze Zwickau už druhá tramvaj GT6M, jež byla složena dne 29. 1. 2021. Tentokrát se jedná naopak o poslední z vozů vyrobených pro toto saské město, tedy vůz ev. č. 912. Práce na tramvaji se rozeběhly prakticky ihned poté, co kolej určenou a uzpůsobenou pro opravu vozidel GT6M opustil včera první vůz.

Manipulace s tramvají GT6M v Liberci. Foto: CegelecNakládka tramvaje GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: CegelecNakládka tramvaje GT6M po modernizaci v Liberci. Foto: CegelecTramvaj GT6N po modernizaci. Foto: VAGTramvaj GT6M ve Zwickau. Foto: Michal ChrástTramvaj GT6M. Foto: Cegelec
Tagy Cegelec Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ GT6M Zwickau
8 komentářů